solana everland

Solana DeFi protokol Everlend se gasi zbog problema s likvidnošću

 Sa FTX-ovim efektom talasanja na likvidnost tržišta, Everlend zatvara svoja vrata i poziva klijente da povuku sredstva.

Solana protokol decentralizovanih finansija (DeFi) Everlend Finance zatvara svoje operacije i poziva klijente da povuku sredstva sa platforme.

Kompanija je odluku objavila na Twitteru 1. februara, rekavši da bi to, uprkos tome što ima “dovoljno prostora” za nastavak rada, bila kocka u trenutnim tržišnim uslovima. Everlandov tim je posebno istakao:

“Nažalost, likvidnosti jednostavno nema i ne radi se samo o Solani, a tržište B/L (o kojem Everlend 100% zavisi) nastavlja da se smanjuje. U ovim uslovima ići naprijed je kockanje.  Iako smo imali dovoljno prostora, odlučili smo da sada stanemo.”

solana everland 1

Everlend je takođe napomenuo da su depoziti iz temeljnih protokola sada u trezorima, a aplikacija će biti u načinu samo povlačenja dok se sredstva ne ponište.

Tim je najavio da će sva prikupljena, a neiskorištena sredstva, zajedno sa isplatama trećih strana, biti “pokrivena” u naredne dvije sedmice, što ukazuje da će relevantne strane biti kompletirane. Protokol će takođe otvoriti kodnu bazu, omogućavajući drugima da nastave graditi rješenja na njemu.

Everlendova mapa puta za naredne mjesece uključivala je lansiranje njegove platforme upravljanja i tržišta novca. Protokol je potpisan 2021. godine, a njegovi investitori su bili GSR, Serum i Everstake Capital.

Prema DefiLlami, Everlend je na svom vrhuncu držao skoro 400.000 dolara ukupne zaključane vrijednosti (TVL). Međutim, protokol je doživio značajan pad nakon kolapsa FTX-a, što je imalo negativan uticaj na likvidnost tržišta.

Everlend je drugi DeFi protokol baziran na Solani koji je ugašen u roku od nekoliko dana zbog kripto zime. Dana 27. januara, Friktion platforma je objavila da će zatvoriti svoj korisnički interfejs, navodeći “teško tržište za rast DeFi-ja”.

Taj potez uslijedio je skoro godinu dana nakon što je Everlend objavio da je prikupio 5,5 miliona dolara u jednoj rundi finansiranja. U novembru je kompanija čak pokrenula i kolateralizovano kreditiranje usmjereno na potražnju institucionalnih investitora za DeFi-jem, neposredno prije nego što je došlo do problema sa FTX-om.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.