Sud u Kini proglasio primanje plate u USDT-u nelegalnim

Iako su kineske vlasti ranije zabranile trgovanje kriptovalutama i pravo na rudarenje, te zbog toga izazvale zatvaranje mnogih poslova povezanim sa kriptom, izgleda da neke lokalne kompanije i dalje isplaćuju svoje radnike u stabilnim kovanicama kao što je USDT.

Međutim, kineski Chaoyang sud je zabranio poslodavcima da koriste stabilne novčiće kao što je USDT za isplatu plata.

Sud u Kini proglasio ilegalnim isplaćivanje plate u USDT-u

Stabilni novčić je kriptovaluta dizajnirana da bude otkupljena za određenu količinu manje volatilnog monetarnog sredstva, kao što je FIAT valuta. Takvi novčići treba da ponude efikasnost i upotrebu uplata baziranih na blockchainu, kakve smo do sada imali sa tradicionalnim novcem.

Prema izvještaju od srijede, od strane lokalne novinske agencije Beijing Daily, tužitelj po imenu Shen, koji je radio kao potpredsjednik za proizvode u lokalnoj blockchain kompaniji, izveo je svog poslodavca pred sud jer mu je poslodavac uplaćivao plate i bonuse u USDT-u, umjesto u renminbi (RMB), poznatoj kao kineski juan.

Sud je donio odluku da kriptovalute ne mogu cirkulisati u tržištu kao valuta, što znači da su svi poslodavci dužni da plaćaju svoje radnike isključivo u RMB valuti. Sud je dalje naveo kompletnu zabranu kriptovaluta koja je u Pekingu na snazi od septembra 2021. godine, dodajući da vodeći stabilni novčić i ostale digitalne valute ne posjeduju isti status kao i državno sredstvo plaćanja.

Rekavši ovo, sud podržava zahtjev Shen-a za isplatu plate u RMB valuti. Ovo se podudara sa Zakonom o radu, te je tuženom naređeno da tužitelju isplati preko 265 hiljada RMB-a u platama i bonusima.

USDT održava paritet sa dolarom

Stabilni novčići su zgrabili veliki dio ukupne tržišne kapitalizacije kriptovaluta u proteklih nekoliko mjeseci, dok je većina kriptovaluta izgubila na vrijednosti. Ovo se dogodilo uprkos majskoj smrti bivšeg trećerangiranog stabilnog novčića Terra USD (UST), što je izazvalo naglo povlačenje sredstava jer je pouzdanost investitora počela da opada.

Paolo Ardoino, CTO kompanije Tether, potvrdio je da je prošlog mjeseca nekoliko hedž fondova pokušalo da šortuje USDT, sugreišući da su ovi fondovi mislili da će USDT izgubiti 1:1 paritet sa dolarom.

Takođe je postojala zabrinutost oko podržanosti Tethera i njegove izloženosti kompanijama i kineskim komercijalnim papirima. Ardoino je odbacio ove tvrdnje i izjavio da Tether ima dovoljno likvidnosti i da može vratit novac korisnicima koji traže isplatu, bez problema.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.