uk

Sud Ujedinjenog Kraljevstva priznaje NFT kao „privatnu svojinu” — Šta sada?

Ne žure svi stručnjaci da razvoj nazovu „inovativnim“, ali će sigurno pomoći industriji u borbi protiv prevara.

Početkom maja, britanska Web3 zajednica proslavila je važan pravni presedan — Visoki sud pravde u Londonu, najbliži analog Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država, presudio je da nezamenljivi tokeni (NFT) predstavljaju „privatno vlasništvo“. Međutim, postoji upozorenje: u presudi suda, ovaj status privatne svojine ne proteže se na stvarni osnovni sadržaj koji NFT predstavlja. Cointelegraph se obratio pravnim stručnjacima kako bi shvatio šta bi ova odluka mogla promijeniti u britanskom pravnom okruženju.

Krađa Boss Beauties

U februaru 2022., Lavinia D. Osbourne, osnivačica Women in Blockchain Talks, napisala je na Twitteru da su dva digitalna rada ukradena od Boss Beauties — kolekcije od 10.000 NFT osnaženih žena koju su kreirali „Gen Z changemakers“ I koji je bio predstavljen na njujorškoj berzi.

Tokeni su dolazili sa nizom korisnih poena, kao što su pristup ekskluzivnim događajima, besplatne knjige i naknade za licenciranje. Osbourne je tvrdila da su se komadi, ukradeni iz njenog MetaMask novčanika, kasnije pojavili na tržištu OpenSea. Ušla je u trag NFT uz pomoć sigurnosne i obavještajne firme Mitmark.

Predmet je iznesen na sud u martu, a 29. aprila The Art Newspaper je obavijestio o presudi Visokog suda Ujedinjenog Kraljevstva, u kojoj su sudije priznale NFT kao imovinu zaštićenu zakonom. Osim toga, sud je izdao zabranu za zamrzavanje sredstava na računima Ozone Networks (domaćina OpenSea-a) i primorao OpenSea da otkrije informacije o dva vlasnika računa koji posjeduju ukradene NFT-ove. Ubrzo nakon toga, OpenSea je zaustavio prodaju ovih NFT-ova — Boss Beauties broj 680 i 691.

Budući da je identitet vlasnika novčanika i dalje neizvjestan, zabrana je izrečena protiv “nepoznatih osoba”. U svom komentaru na odluku, advokatska firma Stevenson nazvala je zabranu zamrzavanja “prilično drakonskim (tj. staromodnim i oštrim) pravnim lijekom”, opisujući je kao “nuklearno oružje” zakona.

Nakon sudskog naloga, Osbourne je pobjednički izjavio:

“Women in Blockchain Talks je osnovan da otvori mogućnosti koje blockchain nudi svima, bez obzira na godine, pol, nacionalnost ili porijeklo. Nadamo se da će ovaj slučaj biti od ključnog značaja za stvaranje bezbijednijeg blockchain prostora, ohrabrujući više ljudi da komuniciraju sa uzbudljivim i značajnim sredstvima poput NFT-a.”

Token i sredstvo

Racheal Muldoon, zastupnica u slučaju, istakla je “najveći značaj” presude, koja, kako je rekla, “uklanja svaku nesigurnost da su NFT vlasništvo sami po sebi, različito od stvari koje predstavljaju, prema zakonu Engleske i Walesa.” Ali, upravo je spomenuti detalj učinio i druge stručnjake skeptičnim u pogledu revolucionarne važnosti sudske odluke.

Dok NFT-ovi već uživaju status imovine u svom tretmanu od strane Poreske službe SAD-a, proglašena razlika između tokena i osnovne imovine čini malo da popuni trenutni zakonodavni vakuum u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama. “Dakle, ako imate token, imate token. Ali ne nužno bilo kakva prava u bilo čemu drugom,” kako je Juliet Moringiello, profesorica na Widener University Commonwealth Law School, napomenula za Artnet News.

Kao što je pomoćnica direktora Instituta za umjetnost i pravo Emily Gould podsjetila u svom članku o ovom slučaju, odluke britanskih sudova, razvoj regulative i vladine studije u posljednjih nekoliko godina sve su više u skladu u kategorizaciji kripto imovine kao imovine. Ona je posebno ukazala na AA protiv nepoznatih osoba iz 2019. i izvještaj „Pravna izjava o kriptoaktivama i pametnim ugovorima“, koji je iste godine predstavila Radna grupa za jurisdikciju Ujedinjenog Kraljevstva iz LawTech Delivery Panela.

Šta je sljedeće?

“Osnovna imovina ili imovina koju NFT predstavlja, bilo da je to umjetničko djelo ili bilo koji drugi materijal zaštićen autorskim pravima, i dalje se u Ujedinjenom Kraljevstvu reguliše istim zakonima o autorskim pravima kao u Sjedinjenim Državama”, Tom Graham, izvršni direktor i suosnivač kompanije sa sjedištem u UK Web3 kompanija Metaphysic.ai, objasnio je za Cointelegraph. “Ova odluka ne pomaže u razjašnjavanju te razlike.”

Ali za Grahama, presuda je i dalje predstavljala “zanimljiv presedan”, jer je sud izdao zabranu za OpenSea. Ovo je značajno u smislu uključivanja sudova i izdavanja sudske zabrane kada su NFT-ovi ukradeni. dodao je:

„Sada je nedvosmisleno da se NFT-ovi regulišu istim imovinskim zakonima u Ujedinjenom Kraljevstvu koji regulišu svu drugu imovinu. Postavlja se veliki presedan za ljude koji ulažu u NFT da će sudski sistem, barem u Ujedinjenom Kraljevstvu, zaštititi njihova imovinska prava.”

U razgovoru za Cointelegraph, Anna Trinh, glavna službenica za usklađenost u kompaniji za digitalne finansije Aquanow, istakla je da presuda nije revolucionarna, ali ne i bez “izvršnog značaja”. Uspostavljanje pravnog presedana koji potvrđuje ono što većina već vjeruje da bi mogao pružiti NFT platformama više udobnosti u zahtjevima da zamrznu račune zlonamjernih aktera. Trinh je rekao:

„Mislim da to što se NFT-ovi prepoznaju kao privatna ili lična svojina nije veliko iznenađenje. Možete kupovati, prodavati ili trgovati NFT-ovima, što u suštini ukazuje na to da su oni lično vlasništvo, na prvom mjestu. Bilo bi šokantnije da je sud smatrao da NFT nisu lično vlasništvo.”

Trinh ne vidi postojeću pravnu zaštitu osnovne imovine kao problematičnu. Oni su regulisani sadržajem ugovora u trenutku kupovine, tako da bi ugovorno pravo i zakon o intelektualnoj svojini stupili na snagu u zavisnosti od prirode imovine. Prema Trinhovom mišljenju, postoje hitnija pravna pitanja na koja bi regulatori mogli obratiti pažnju, kao što su prava kreatora.

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.