sln

Upozorenje FBI-a na prenose kripto novca

Nedavno upozorenje Federalnog istražnog biroa Amerikancima da ne koriste neregistrovane usluge za prijenos novca u kriptovalutama moglo bi biti usmjereno na alate za privatnost vođene pametnim ugovorom, prema kripto advokatu.

U objavi javnog servisa od 25. aprila, FBI je pozvao Amerikance da koriste samo registrovana preduzeća koja se bave novčanim uslugama u kriptovalutama koja su u skladu sa postojećim zakonima Know Your Customer (KYC) i protiv pranja novca (AML).

sln1
FBI je upozorio Amerikance da ne koriste nelicencirane usluge prenosa novca. Izvor: FBI

U svom saopštenju, FBI je napisao da je nedavno sproveo operacije za provođenje zakona protiv usluga kriptovaluta koje nisu licencirane u skladu sa “saglasno saveznom zakonu”, dodajući da bi svako ko koristi nelicencirane usluge mogao “naići na finansijske poremećaje” tokom radnji za sprovođenje zakona, posebno ako se novac miješa sa nezakonito stečenim sredstvima.

Michael Balcina, partner za digitalnu imovinu u Piper Alderman, advokat, rekao je da se činilo da je objava FBI-a usmjerena na upozorenje korisnicima da ne koriste usluge miksanja kriptovaluta, ali je napomenuo da je ovo upozorenje promašilo mnogo finijih detalja.

„Iako ovo izgleda kao pokušaj da se upozore potrošači od alata za privatnost vođenih pametnim ugovorom kao što su Samouri ili Tornado Cash, to je vrlo široko upozorenje koje propušta mnogo u načinu na koji decentralizovani sistemi funkcionišu.”
“Što prije regulacija koja odgovara svrsi i jasne smjernice za kriptovalute zamijene regulaciju provođenjem, to će biti bolji rezultati za potrošače”, dodao je Bacina.

Dana 25. aprila, suosnivači Bitcoin novčanika i servisa za miješanje kriptovaluta Samourai Wallet uhapšeni su pod optužbom za pranje novca.

Izvršni direktor Samourai Wallet-a Keonne Rodriguez i CTO William Hill optuženi su za pranje novca i vođenje nelicenciranog poslovanja za prijenos novca, a trenutno im prijeti maksimalna kazna do 25 godina zatvora.

Nekoliko drugih komentatora na X takođe je primijetilo nejasnu definiciju onoga što bi se potencijalno moglo smatrati MSB-om i postavilo pitanje šta bi to moglo značiti za pružaoce kripto usluga.

Opisujući najavu FBI-a kao “jezivu”, suosnivač Banklessa Ryan Sean Adams, skrenuo je pažnju na to koje vrste usluga bi tehnički potpadale pod oznaku MSB-a u poruci X od 25. aprila.

„Oh, a da li je vaš kod ili novčanik MSB? možda, možda i ne – ali trenutno hapsimo programere i nazivamo ih MSB-ima tako…”
Ovaj razvoj događaja dolazi usred šire eskalacije pravnih tenzija između kripto firmi i regulatora u Sjedinjenim Državama.

25. aprila, kompanija za razvoj Ethereuma Consensys tužila je SEC, navodeći da je regulator organizovao kampanju za „preuzimanje kontrole nad budućnošću kriptovalute“ mjerama provođenja koje imaju za cilj da se Ether smatra vrijednošću.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.