sam

Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora

 

Sudija Lewis Kaplan utvrdio je da je bivši izvršni direktor FTX-a takođe zastrašivao svjedoka i krivokletstvo na osnovu njegovog svjedočenja na suđenju o korisničkim sredstvima.
Bivši izvršni direktor FTX-a Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon saslušanja u federalnom sudu.

Dana 28. marta, sudija Lewis Kaplan iz Okružnog suda Sjedinjenih Država za južni okrug New Yorka osudio je Bankman-Frieda na 240 mjeseci i 60 mjeseci na ukupno 25 godina zbog njegove pressude po sedam optužbi za krivična djela. SBF je bila prva osoba vezana za FTX i Alameda Research koja se suočila sa zatvorskom kaznom nakon kolapsa berze u novembru 2022.

Sudija Kaplan je utvrdio da je SBF takođe uticao na svjedoka na osnovu događaja koji su ga doveli do povlačenja kaucije u augustu 2023. i krivokletstva na osnovu njegovog svjedočenja na suđenju za korisnička sredstva FTX-a. Priznao je Bankman-Friedovu “društvenu nespretnost”, ali je rekao, na osnovu svjedočenja bivše izvršne direktorice Alameda Researcha Caroline Ellison, SBF je znao da je on kriv, ali “da neće priznati ništa”.

“Kazna mora odgovarati ozbiljnosti zločina”, rekao je sudija Kaplan. Kada nije lagao, Bankman-Fried je izbjegavao, pokušavajući natjerati tužioce da preformulišu pitanja umjesto njega. Ovim poslom se bavim skoro 30 godina. Nikad nisam vidio ovakav nastup.”

U upisu od 28. marta za južni distrikt New Yorka sugerisalo se da će sudija odbiti SBF-ovo vrijeme koje je već odslužio od kazne, što znači 291 mjesec zatvora. Sudija Kaplan je takođe predložio presudu od 11 milijardi dolara uz zatvorsku kaznu SBF-u. Rekao je da su investitori FTX-a izgubili 1,7 milijardi dolara, zajmodavci 1,3 milijarde dolara, a klijenti osam milijardi dolara.

Prema reporteru Inner City Pressa Matthew Leeju, njujorška sudnica bila je prepuna javnosti i zvaničnika prije nego što su američki policajci izveli Bankman-Frieda. Bivši izvršni direktor FTX-a navodno je nosio svijetlosmeđu odjeću – uniformu Metropolitan Detention Center u Bruklinu, gdje je boravio otkako mu je sudija poništio kauciju.

“Odbijam argument odbrane o gubitku, kako u pogledu zakona tako i u pogledu činjenica”, rekao je sudija Kaplan, prenosi Inner City Press. “Tvrdnja da će kupci i povjerioci biti isplaćeni u cijelini je pogrešna – optuženi izjednačavaju gubitak sa dolarskim iznosom u slučaju stečaja.”

Sudija je dodao: “Slučajno povećanje vrijednosti nekih kriptovaluta nema nikakve veze s težinom počinjenih zločina. Lopov koji odnese svoj plijen u Las Vegas i uspješno se kladi nema pravo na smanjenje kazne.”

Prije nego što je sudija izrekao kaznu, Bankman-Fried je rekao da mu je „žao zbog onoga što se dogodilo u svakoj fazi“, tvrdeći da bi „FTX preživio“ da nije ugašen. U završnoj izjavi, njegovi advokati su naizgled prikazali bivšeg izvršnog direktora FTX-a kao pogrešno shvaćenog genija:

“Sam nije bio nemilosrdni finansijski serijski ubica. Nije bio grabežljivac. On donosi odluke sa matematikom u glavi, a ne sa zlobom u srcu.”

Sunil Kavuri, državljanin Velike Britanije koji je doletio iz Londona na saslušanje o izricanju presude, svjedočio je da je “patio dvije godine” nakon kolapsa FTX-a. Kavuri se obratio sudu u ime drugih žrtava FTX-a, suprotstavljajući se narativu da je “gubitak bio nula” na osnovu planova berze za otplatu.

“Kada bi gospodin Bankman-Fried mislio da matematika to opravdava, uradio bi to ponovo”, rekao je pomoćnik američkog tužioca Nicolas Roos. Dodao je da bivši izvršni direktor nije prihvatio odgovornost.

Kazna sudije Kaplana u suštini je napravila razliku između preporuka advokata SBF-a i tužilaca, koji su zastupali najviše 6,5 odnosno 50 godina. Mnogi stručnjaci su predviđali da će sudija Kaplan izreći kaznu od 10 do 30 godina na osnovu činjenica u predmetu.

Gary Wang, Caroline Ellison, Nishad Singh i Ryan Salame – četiri druge osobe povezane s FTX-om i Alamedom optuženim u istom predmetu kao i SBF – priznali su krivicu i prihvatili ugovore. Salame, bivši ko-izvršni direktor FTX Digital Marketsa, bio je jedini od četvorice koji nije svjedočio na krivičnom suđenju Bankman-Friedu. On će vjerovatno biti sljedeći kome će biti izrečena presuda 1. maja.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.