kuba

Više od 100.000 Kubanaca sada koristi kriptovalute

Kripto je postalo posebno privlačan za ovu ostrvsku državu zbog američkih sankcija koje ograničavaju njenu sposobnost obavljanja međunarodne trgovine.

Mnogi Kubanci sada koriste kriptovalute kao alternativno sredstvo razmjene zbog ograničenja nametnutih američkim sankcijama tradicionalnim platnim linijama u zemlji. Preko 100.000 Kubanaca navodno koristi digitalnu imovinu, uglavnom zahvaljujući mobilnom internetu koji je stigao u zemlju prije samo tri godine.

Kripto ekonomija Kube

NBC News je nedavno intervjuisao Nelsona Rodrigueza – vlasnika kubanskog kafića koji sada prihvata i Bitcoin i Ethereum kao sredstvo plaćanja. Rekao je da vjeruje u “filozofiju” kriptovalute – često povezanu s idealima slobodnog tržišta, vlasničkim pravima, bezgraničnošću i otporom na cenzuru.

Kubom, nasuprot tome, upravlja Komunistička partija, a građani zbog američkih sankcija ne mogu koristiti međunarodno prihvaćene debitne i kreditne kartice. Paypal, Revolut i Zelle su zabranjeni u regionu.

Ali ne i kriptovalute: Kubanska centralna banka objavila je da će ovog mjeseca početi izdavati licence dobavljačima usluga virtuelne imovine. Osam mjeseci ranije, kubanski predsjednik je navodno razmišljao o legalizaciji kriptovaluta za plaćanja.

Kako je Rodriguez objasnio, digitalne valute znače da provajderi platnih usluga više nisu potrebni za trgovinu, ostavljajući njihove zabrane zanemarljive.

Tehnologija je revolucionarna za region, s obzirom da međunarodne banke za koje se utvrdi da se bave njom mogu biti kažnjene stotinama miliona dolara. Kao takva, čak i ako kubanska vlada ima novac potreban za trgovinu, plaćanje je i dalje ogroman izazov.

Dr. Emily Morris, ekonomista sa University College London, rekla je da nije iznenađujuće vidjeti da se kubansko stanovništvo okreće kripto valutama. “Ako možete direktno obavljati transakcije između dvije strane koje ne moraju ići preko banke, onda bi to bilo od interesa”, rekla je ona.

NBC je takođe intervjuisao Ernesta Cisnerosa, kubanskog muzičara koji se okrenuo NFT-u nakon što mu se posao raspao zbog ograničenja za vrijeme pandemije Covida 19. Sada pohranjuje svoju muziku, video zapise i fotografije na lanac i prodaje ih online za novac.

Ubica sankcija?

Vlade su temeljno ispitale ulogu kriptovalute u zaobilaženju sankcija otkako su SAD sankcionisale Rusiju u februaru. Iako bi mali kubanski kafići mogli zaobići ova ograničenja koristeći kripto, Chainalysis tvrdi da to nije održivo za alternativne nacionalne vlade.

Izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao takođe je izjavio da je korištenje kriptovaluta za sankcije mit. “Kripto je previše lako pratiti i ući mu u trag”, rekao je. “Vlade širom svijeta su sve bolje u praćenju kripto transakcija.”

 

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.