wuhan

Wuhan izostavlja NFT-ove iz metaverzuma zbog regulatorne neizvjesnosti u Kini

Kineska vlada pokazala je veliki interes za razvoj ekonomije metaverzuma, ali njen stav prema NFT-ovima nije bio baš jasan.

Kineski grad Wuhan je navodno odustao od svojih planova za aspirativne nezamenljive tokene (NFT) zbog rastuće regulatorne nesigurnosti oko kripto i Web3 tehnologija u zemlji.

Wuhan je prvo najavio svoje planove za podršku metaverzumu i NFT-ima nakon izbijanja koronavirusa kao mjera za jačanje ekonomije uništene pandemijom. Grad je bio epicentar izbijanja COVID-19.

Nacrt industrijskog plana vlade Wuhana za razvoj gradske metaverzalne ekonomije uključivao je i NFT. Međutim, taj dio je sada izostavljen iz najnovije verzije, prema izvještaju South China Morning Posta. U izvještaju se navodi da revidirana verzija i dalje podstiče kompanije da se fokusiraju na decentralizovanu tehnologiju i Web3, ali ne pominju NFT.

Prema novom revidiranom planu, Wuhan ima za cilj da podstakne više od 200 metavers kompanija i izgradi najmanje dva metavers industrijska dobra do 2025. godine.

Gledajući revidiranu verziju nacrta, čini se da kineska vlada ukida sve što uključuje razmjenu tokena ili digitalnih sredstava. Stav je bio jasan tokom godina jer su vladini razvojni planovi uključivali tehnologije vezane za metaverzum. Na primjer, nekoliko kineskih gradova, uključujući glavni grad Peking i Šangaj, objavili su planove za inovacije u metaverzumu, ali bilo koji privatni biznis ili tehnološki divovi koji su uključeni u NFT su se suočili s neprijateljski nastrojenom vladom.

Početkom godine Kina je imala za cilj da odvoji NFT od kriptovaluta u pokušaju da pomogne rastućoj industriji uprkos opštoj zabrani ovih potonjih. Ovo je rezultiralo vrhuncem interesovanja među kineskim zajednicama jer je NFT tržište Opensea bilo preplavljeno listama iz Šangaja tokom karantina COVID-a.

Međutim, sa porastom popularnosti, porastao je i broj lažnih aktivnosti, što je dovelo do nekoliko upozorenja vlade investitorima protiv trgovine NFT-om.

Kina je bila vrlo jasna sa svojim stavom o korištenju kriptovaluta u zemlji i na kraju je uvela potpunu zabranu 2021. nakon nekoliko godina brojnih ograničenja. Međutim, stav vlade o novim Web3 tehnologijama, posebno onima koje uključuju razmjenu tokena ili digitalnih kolekcionarskih predmeta (NFT), u ovom trenutku izgleda daleko od jasnog.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.