eu officials

Zvaničnici EU postigli su dogovor o  borbi protiv pranja novca i nadzoru kripto firmi

“Stavljamo tačku na “divlji zapad” neregulisanih kriptovaluta, zatvarajući velike rupe u evropskim pravilima protiv pranja novca”, rekao je član Evropskog parlamenta Ernest Urtasun.

Evropsko vijeće je postiglo dogovor o formiranju tijela za borbu protiv pranja novca koje će imati ovlaštenje da nadzire određene pružaoce usluga kripto imovine ili CASP-ove.

U saopštenju od srijede, Vijeće je saopštilo da se složilo oko djelimičnog stava prijedloga za pokretanje posebne uprave za borbu protiv pranja novca ili AMLA. Prema regulatornom tijelu, tijelo za borbu protiv pranja novca imaće ovlaštenje da nadzire “visoko rizične i prekogranične finansijske subjekte” uključujući kripto firme – “ukoliko se smatraju rizičnim”.

Član Evropskog parlamenta Ondřej Kovařík rekao je da su zvaničnici EU takođe postigli “privremeni politički dogovor” o Uredbi vladinog tijela o transferu sredstava. Nisu svi detalji revizije jasni u vrijeme objavljivanja ovog teksta ali je rečeno da bi martovski nacrt odredbe mogao zahtijevati od provajdera kripto usluga da prikupljaju lične podatke koji se odnose na transfere bilo koje veličine u i iz nehostiranih novčanika, kao i potencijalno provjeriti njihovu tačnost.

„Pravila se neće primjenjivati ​​na P2P transfere u kojima nema uključenog obaveznog subjekta, CASP-ovi će biti u obavezi da prikupljaju informacije i primjenjuju pojačane mjere obavezne pažnje u odnosu na sve transfere koji uključuju nehostirane novčanike, na bazi rizika.”

eu officials 1

Prvi put predložen u julu 2021. godine, AMLA bi trebao biti operativan 2024. i „nešto kasnije početi s radom direktnog nadzora“, navodi Evropska komisija. Finansijski nadzornik će biti jedna od prvih regulatornih institucija s ovlastima za nadgledanje pranja novca u velikim regijama Evrope, koordinišući sa finansijskim obavještajnim jedinicama odgovarajućih zemalja i radeći sa lokalnim regulatorima.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.