bear

4 načina kako da preživite tržište kripto medvjeda

Prije samo nekoliko mjeseci, Bitcoin je bio na rekordnom nivou, a poznate ličnosti su nudile opskurne kriptovalute. Međutim, s obzirom da cijene bitkoina padaju na oko 36.000 dolara sa rekordnih skoro 68.000 dolara, a drugi digitalni tokeni su u slobodnom padu, jednokratni obožavatelji kriptovaluta pretvaraju se u skeptike i ponovno procjenjuju svoju toleranciju na finansijski rizik.

Kako igrati za vrijeme pada tržišta je prastaro pitanje: da li se čvrsto držite, punite ili bježite u panici? Evo šta neki kripto investitori kažu da je najbolja dugoročna strategija.

Ne pokušavajte da skraćujete tržište

Iako neki investitori mogu biti u iskušenju da skraćuju Bitcoin i druge kriptovalute (tj. klade se da će cijena nastaviti padati), stručnjaci savjetuju da to ne rade. Takva strategija može donijeti više štete nego koristi.

“Vrijeme za skraćivanje je vjerovatno prošlo i to bi bila emotivna odluka zasnovana na ideji da tržište ‘ide na nulu’,” rekao je Scott Melker, kripto rudar i investitor koji je domaćin podcasta Spotify, Wolf of All Streets, je takođe autor biltena The Wolf Den. “Pogodnost kupovine sada je eksponencijalna, a strana kratkog rasta je izuzetno ograničena.”

Imajte dugoročnu perspektivu

Kripto se dugo smatrao digitalnim rudnikom zlata, ali kao i svaka imovina, ima vrhunce i padove. Umjesto toga, posmatranje  tržišta može biti od pomoći  kroz dugoročnu perspektivu.
“Najveći uspjesi u [kripto] prostoru postignuti su kada su tržišta padala, i nikada nisam vjerovao više u to da je dugoročna teza tačna,” rekao je John Wu, predsjednik Ava Labs, tima koji podržava razvoj javnog blockchaina Avalanche.
Jedna kriptovaluta posebno, bitkoin, prošla je kroz cikluse pada cijena i dramatičnog rasta. U stvari, bitkoin je famozno pao u decembru 2017. godine, pao je na oko 3.200 dolara sa 20.000 dolara u samo nekoliko dana, prije nego što se oporavio. Za Wua, trenutna cijena bitkoina od 38.500 dolara nije trajna.

“Dok se pad od 50%+ čini značajnim na većini tržišta, iskusni kripto investitori to zovu “utorak”, rekao je Melker za Fortune. “Bitkoin je doživio niz korekcija od 50%+ i uvijek se oporavljao i dizao na nove maksimume. Ljudi imaju kratko pamćenje i izgleda zaboravljaju da je Bitcoin pao sa 60.000 dolara na 30.000 dolara u 10 dana prošlog maja. Očekujem korekciju kursa i nove uspone na putu.”

Razmislite o ulaganju

Na medvjeđem tržištu, investitori se mogu osjećati nesigurno zbog sve manje vrijednosti njihove imovine i često traže načine da ublaže svoj portfolij. U kripto prostoru, jedan od načina da povećate svoju sigurnost i profit tokom dugoročnog zadržavanja je “ulaganje”.

Ulaganje je, u suštini, zaključavanje vaših kripto kovanica na blockchain-u na minimalno vrijeme za stvaranje pasivnog prihoda. Za razliku od štednje novca na bankovnom štednom računu, ulaganje vam može omogućiti da maksimizirate svoj novac i zaradite povrat. Na primjer, na Binanceu, ulaganjem Ethereuma možete zaraditi do 5,20% APY. Ulaganje se može odvijati putem razmjene poput Kraken ili Coinbase, ili putem softverskog ili hardverskog novčanika.

“Ulaganje je odličan način da povećate izloženost platformi ili imovini u koju snažno vjerujete”, rekao je predsjednik Avalanche Wu za Fortune. „Prinos se lakše prognozira, često je potpuno poznat ulaskom u aktivnost i daleko nadmašuje ono što pojedinci mogu očekivati ​​od nečega poput bankovnog računa s visokim prinosom. Postoji rizik u tome da osnovna imovina ne raste u vrijednosti, ali ja vidim ulaganje kao vrlo jasan koncept za pojedince i institucije koji treba da to shvate kao način da stalno povećavaju svoje udjele u mrežama za koje su bikovski nastrojeni i kratkoročno i dugoročno .” Kripto investitor Melker podržava koncept uloga i priznaje određeni rizik.

“Ulaganje je odlična strategija za sticanje pasivnog prihoda i prinosa, slično štednom računu s visokim kamatama, koji očigledno više ne postoji”, rekao je Melker za Fortune. „Upozorenje je da postoji rizik druge ugovorne strane, jer računate da će platforma ili protokol preživjeti veliku volatilnost. Istražite i odlučite gdje su vaši novčići najsigurniji i uložite samo ono što ste spremni izložiti riziku.”

Iskoristite DCA “dollar cost averaging” u svoju korist

DCA ili “dollar cost averaging” je strategija ulaganja u kojoj kupac dijeli fiksni iznos koji treba uložiti, a zatim ulaže novac u određenu imovinu (na primjer, dionicu ili kriptovalutu) u redovnim intervalima, bez obzira da li je tržište u porastu ili padu. Za vrijeme tržišta kripto medvjeda, ovo je strategija koju možete primijeniti da postepeno povećate svoj portfolij.

“Dollar cost averaging (DCA) je razuman, vremenski testiran pristup povećanju izloženosti imovini ili klasi imovine, bez potrebe za “tempiranjem tržišta'”, rekao je Wu za Fortune. „Kao što smo vidjeli u protekloj godini, pad tržišta se može brzo pretvoriti u tržište bikova, tako da je stabilno povećanje odlična strategija za rast vašeg portfolija tempom koji vama odgovara.”

Melker podržava mišljenje i dodaje da je trenutno medvjeđe tržište ono kada je ova strategija najpovoljnija.

“Dollar cost averaging je agnostičan u odnosu na tržišta bikova i medvjeda. To je strategija “zaboravi na to” koja vam omogućava da kupujete po svakoj cijeni, koristeći prednosti i padova i ripova. Medvjeđe tržište je najbolje vrijeme za to, ali ono bi se trebalo aktivno odvijati bez obzira na cijenu.”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.