iran1

Iran daje 24 dolara svakome ko prijavi ilegalne rudare kriptovaluta

 

Šef iranske državne elektroenergetske kompanije rekao je da su neki koristili subvencionisanu električnu energiju za obavljanje operacija rudarenja kriptovaluta, opterećujući električnu mrežu.
Iran navodno dijeli više od 20 dolara svima koji upozore vlasti na ilegalne operacije rudarenja kriptovaluta jer se zemlja suočava s nestašicom struje usred jakog toplotnog talasa.

Temperature su porasle na 45 stepeni Celzijusa u dijelovima zemlje, opterećujući mrežu, za koju izvršni direktor državne elektroprivredne kompanije Tavanir tvrdi da je pogoršana rudarima kriptovaluta, iranska novinska agencija Iran International objavljeno 13. avgusta.

“Nagrada od milion tomana biće dodijeljena pojedincima koji prijave svaku neovlaštenu opremu za rudarenje kriptovaluta”, rekao je izvršni direktor Tavanira Mostafa Rajabi Mashhadi. Milion tomana po trenutnom kursu vrijedi otprilike 24 dolara.

iran
Izvor: Ekstremne temperature širom svijeta

“Oportunistički pojedinci iskorištavaju subvencionisanu električnu energiju i javne mreže za rudarenje kriptovaluta bez odgovarajućeg ovlaštenja”, dodao je. “Ovo neovlašteno rudarenje dovelo je do nenormalnog porasta potrošnje električne energije, uzrokujući značajne poremećaje i probleme unutar elektroenergetske mreže u zemlji.”

Mashhadi je tvrdio da je otkriveno 230.000 ilegalnih uređaja za rudarenje kriptovaluta, koji su trošili do 900 megavata energije, što je, kako je rekao, ekvivalentno potrošnji iranske provincije sa 1,4 miliona stanovnika.

Iran International izvještava da iranske vlasti često najavljuju otkrivanje ilegalnih rudara kriptovaluta, a mnoge operacije ostaju bez škola i džamija koje dobivaju besplatnu ili subvencionisanu struju.

Crypto rudarstvo je energetski i tehnološki intenzivan proces u kojem specijalizirani kompjuteri rješavaju kriptografske zagonetke u pokušaju da osvoje nagradu isplaćenu u kripto. Najpopularniji blockchain dokaz rada je Bitcoin.

Ove nagrade su smanjene za 50% u aprilu tokom prepolovljenja bitkoina, zbog čega su rudari bitkoina kojima se javno trguje u Sjedinjenim Državama izgubili novac. Neki su prešli na podršku umjetnoj inteligenciji u pokušaju da zadrže profit.

Venecuela je u svibnju zabranila rudarenje kriptovaluta, tvrdeći da je to radi zaštite nacionalne električne mreže jer troše višak energije.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.