sol

Solanin par SOL/BTC blista u bikovima – Jesu li novi maksimumi na čekanju?

Solanina cijena u odnosu na Bitcoin sugeriše da bi uskoro mogao biti spreman za proboj. Solanini lojalisti vjeruju da je blockchain ubica Ethereuma; stoga, poređenja su se morala dogoditi nakon što je Ether pao na najniži nivo od tri i po godine u odnosu na Bitcoin, posljednji put viđen 2021. Centralno pitanje je hoće li se Solana održati u odnosu na Bitcoin ili će izgubiti poziciju slično Etheru.

Analitičari su podijeljeni oko Solaninog sljedećeg trenda kretanja. Dok jedni očekuju pad cijene, drugi vjeruju da bi proboj mogao biti moguć. U postu od 20. septembra, veteran trgovac Peter Brandt rekao je da bi Solani koja ima podršku od 120 dolara mogao pripremiti za “znatan napredak”.

sol1
Dnevni pregled podataka kripto tržišta. Izvor: Coin360

VanEck je takođe bikovski orjentisan ka Solani. U izvještaju od 25. septembra, kompanija je predvidjela da će Solana dostići 330 dolara, što je skok na 50% trenutne tržišne kapitalizacije Ethera. Međutim, u izvještaju se dodaje da su institucionalni investitori sporo prepoznavali Solanine prednosti, vjerovatno zbog oklijevanja da se prebace s plavih kovanica kao što je Ether.

Solana će takođe morati paziti na konkurenciju u nastajanju koja bi je mogla istisnuti kao top alternativnu mrežu sloja 1 u odnosu na Ethereum. Prema analitičarima K33 Research, Sui Network bi mogao postati rival Solani.

Hoće li se Solana održati u odnosu na Bitcoin, ili bi mogao pasti poput Etera? Hajde da analiziramo SOL/BTC grafikone da saznamo.

SOL/BTC sedmična analiza cijene

Par je formirao simetričan trokut, koji se obično ponaša kao nastavak. Kako se cijena kretala više prije formiranja trokuta, mogućnost proboja ostaje velika.
Međutim, ravan 20-sedmični eksponencijalni pokretni prosjek (0,0023 BTC) i indeks relativne snage (RSI) blizu srednje tačke ne daju jasnu prednost ni bikovima ni medvjedima.

sol2
SOL/BTC sedmični grafikon. Izvor: TradingView

Ako bikovi zadrže cijenu iznad 20-nedeljne EMA, par SOL/BTC bi mogao pokušati probiti iznad linije otpora. Ako uspiju, par bi mogao započeti sljedeću dionicu rasta na 0,0031 BTC i nakon toga do cilja uzorka od 0,0039 BTC. Ovo pozitivno mišljenje će biti poništeno u bliskoj budućnosti ako se cijena spusti i probije ispod trougla. To bi moglo potopiti par na 0,0018 BTC, a kasnije na 0,0013 BTC.

SOL/BTC dnevna analiza cijene

Unutar trokuta, cijena uglavnom oscilira između linija podrške i otpora. Par je odskočio od linije podrške 18. septembra i porastao iznad pokretnih prosjeka 26. septembra.

sol3
Kupci će pokušati da potisnu cijenu do linije otpora, gde će prodavci verovatno uskočiti. Ako se cijena okrene naniže od linije otpora, ali se odbije od 20-dnevne EMA (0,0023 BTC), mogućnost proboja iznad trougla se onda povećava.

S druge strane, ako se cijena okrene prema dolje i probije ispod pokretnih prosjeka, to će sugerisati da bi par mogao produžiti svoj boravak unutar trougla. Trend će favorizovati medvjede na probijanju ispod linije podrške.

Teško je sa sigurnošću predvidjeti smjer proboja. Stoga je bolje sačekati da se dogodi proboj prije nego što stavite velike opklade.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.