satoshi

Režiser koji je identifikovao autore QAnona kaže da će HBO dokumentarac razotkriti Satoshija

Prethodni rad Cullena Hobacka donio je na svjetlo dana grupu za teoriju zavjere, ali ostaje da se vidi da li je on zaista razotkrio kreatora Bitcoina.
Režiser dokumentarnih filmova Cullen Hoback i HBO nedavno su najavili debi svog nadolazećeg filma “Money Electric: The Bitcoin Mystery”, zajedno s nagoveštajima da bi se pravi identitet kreatora Bitcoina Satoshija Nakamota konačno mogao otkriti.

Cullen Hoback je možda najpoznatiji po svojoj HBO mini seriji “P: U oluju” u kojoj tvrdi da je identifikovao nekoliko autora teorije zavjere QAnon.

U svom najnovijem poduhvatu, Hoback je istražio porijeklo Bitcoina u onome što se čini kao pokušaj da se pronađe pravi identitet inžinjera poznatog kao “Satoshi Nakamoto” koji je zaslužan za izum Bitcoina i osnovne tehnologije koja to čini mogućim.
“Nekoliko vas bi se možda zapitalo zašto je nestao. Zanima vas ko stoji iza Bitcoina? MoneyElectric: Misterija o Bitcoinu izlazi sledećeg utorka. To će biti rollercoaster.”

Satoshi Nakamoto

Hoback je prestao da izjavljuje da je nepogrješivo utvrdio Nakamotov stvarni identitet, umjesto da je zadirkivao da će film „biti munja“.

Iako se čini da Hoback i HBO impliciraju da će se takvo otkriće dogoditi, službeni trejler filma i Hobockove izjave zapravo ne navode da je osoba identifikovana.

Umjesto toga, i Hobackov X post i trejler filma ostavljaju otvorenu mogućnost da je Nakamoto bio ili jeste pojedinac, grupa ljudi ili neko drugi koga su prethodne istrage zanemarile.
Istraga o identitetu kreatora Bitcoina izazvala je radoznalost zajednice kriptovaluta otkako se činilo da je misteriozna figura neaktivna u decembru 2010.

Tokom godina razmatrano je nekoliko kandidata, čak ni FBI neće potvrditi ili poreći da li ima dosije informacija o Nakamotovom identitetu.

U jednom trenutku Craig Wright, kompjuterski naučnik povezan s razvojem Bitcoina, iznio je tvrdnju da je on Satoshi Nakamoto. Ali je od tada povukao svoje tvrdnje u izjavama pod zakletvom.

“MoneyElectric: The Bitcoin Mystery” bi trebalo da se emituje na HBO-u 8. oktobra. Iako bi glasine o naklapanju Nakamota mogle biti ništa drugo do navijanje, ako Hoback uspije da jednom za svagda utvrdi ko je zapravo Satoshi Nakamoto, posljedice bi mogle da se talasaju u cijelom finansijskom svijetu.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.