Počinju završni argumenti u slučaju COPA protiv Craiga Wrighta koji tvrdi da se on krije iza pseudonima Satoshi Nakamoto

 

Crypto Open Patent Alliance je pokušao da pokaže da Wright ne može biti izumitelj Bitcoina Satoshi Nakamoto i natjerati ga da prestane da tvrdi da jeste.
Završne riječi počele su u Londonu 12. marta u tužbi koju je pokrenula Crypto Open Patent Alliance (COPA) protiv Craiga Wrighta, australijskog informatičara koji tvrdi da se in krije iza pseudonima Satoshi Nakamoto. COPA je prvi iznio svoj argument. Očekuje se da će svađe trajati tri ili četiri dana.

COPA traži sudsku zabranu kako bi spriječili Wrighta da i dalje tvrdi da je Nakamoto. Kao tužilac, COPA snosi teret dokazivanja u predmetu; to jest, mora pokazati da Wright nije Nakamoto. Wright je tvrdio da je Satoshi Nakamoto od 2016.

copa1
Izvor: @BitMEXResearch na X

Wright je optužen za masovno krivotvorenje dokumenata kojima je potkrijepio svoju tvrdnju da je Nakamoto. Prema završnom podnesku COPA:

„Pokazalo se da je dr Rajt lagao u izuzetnim razmerama. On je izmislio čitavu biografsku istoriju, praveći jednu za drugom tranšu falsifikovanih dokumenata koji to potkrepljuju.”

COPA je u svom završnom podnesku navela da će tražiti da dokumente koje je podnio Wright u slučaju proslijeđenom direktoru javnog tužilaštva kako bi se razmotrila optužba za krivokletstvo.

copa2
članovi COPA. Izvor: COPA

Suđenje je počelo 5. februara. Wright je ponudio da se slučaj riješi van suda 24. januara, ali je COPA odbila.
COPA je osnovana 2020. godine “kako bi podstakla usvajanje i unapređenje tehnologija kriptovaluta i uklonila patente kao prepreku za rast i inovacije.” Njegova 33 člana uključuju Coinbase, Block, Meta, MicroStrategy, Kraken, Paradigm, Uniswap i Worldcoin. Wright posjeduje desetine patenata koji se odnose na blockchain tehnologiju.

copa3
Izvor: @Dr_CSWright na X

Prava intelektualne svojine bacila su sijenku na suđenje. Godine 2023., zloglasni Wright tužio je 13 Bitcoin Core programera i grupu kompanija, uključujući Blockstream, Coinbase i Block, zbog kršenja autorskih prava u vezi s Bitcoin bijelom knjigom, njenim formatom datoteke i pravima baze podataka na Bitcoin blockchain. Bitcoin Legal Defense Fund je rekao:

„Godinama su istaknuti saradnici Bitcoin zajednice bili predmet uvredljivih tužbi. Ove tužbe su neozbiljne, ali efikasne. Mnogi programeri su odlučili da nije vrijedno vremena, stresa, novca i pravnog rizika da nastave raditi na Bitcoinu.”

Wright je 2019. godine podnio registraciju autorskih prava u Sjedinjenim Državama za Bitcoin bijelu knjigu i kod u njoj. Trenutno ima aktivnu tužbu u Ujedinjenom Kraljevstvu oko prava na bijelu knjigu.

Bijela knjiga o Bitcoinima sada podliježe MIT licenci otvorenog koda, koja dozvoljava svakome da ponovo koristi i modifikuje kod za bilo koju svrhu. Sudska zabrana bi spriječila Wrighta u daljnjim tužbama za potražnju autorskih prava.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.