satoshi

Nedavno objavljeni Satoshi mejlovi otkrivaju riznicu ranog znanja o Bitcoinu

 

Satoshi nije smislio termin “kriptovaluta” i želio je umanjiti bitcoinovu “anonimnost”.

Niz uvida u rane dane kriptovalute nedavno je otkriven kada je najraniji saradnik kreatora Bitcoina Satoshija Nakamota, Martti Malmi, objavio 120 stranica e-poruka između njih dvojice na GitHubu 23. februara.

satoshi1
Pravi Nakamotoov identitet ostaje predmet nagađanja u cijeloj široj zajednici kriptovaluta i blockchaina. Međutim, e-mailovi koje je Malmi nedavno objavio na GitHubu prvobitno su uvedeni kao dokaz u sudskom procesu u Londonu koji je pokrenula Crypto Open Patent Alliance protiv Craiga Wrighta, koji je tvrdio da je Nakamoto.

Na osnovu Cointelegraphovog površnog pregleda e-poruka, nema otkrića koja bi odmah obasjala svjetlo na Satoshijev pravi identitet. Ali za istoričare i entuzijaste znanja o Bitcoinu, e-poruke uključuju mnoge fantastične citate i opšti izgled Satoshi-nessa – istog istog jednostavnog, ali sveobuhvatnog stila bez besmislica koji se prožima u bijeloj knjizi o Bitcoinu.

satoshi2

satoshi3

Satoshi o “kriptovaluti”

Iako se dugo tvrdilo da je Satoshi sam smislio termin “kriptovaluta”, čini se da jedna e-poruka poslana Malmiju 11. juna 2009. probija veliku rupu u ovoj teoriji.

Od Satoshi:

“Neko je smislio riječ ‘kriptovaluta’. Možda je to riječ koju bismo trebali koristiti kada opisujemo Bitcoin, da li vam se sviđa?”

Za Malminu zaslugu, on je odgovorio da “zvuči dobro” i dodao da zvuči zanimljivije od “digitalne P2P gotovine”.

Satoshi o anonimnosti

Malmijeva prepiska putem e-pošte takođe pokazuje Satoshijevo dobro razumijevanje anonimnosti, šta to znači i šta bi rizici dezinformacija mogli značiti za Bitcoin.

Kao što je Satoshi napisao u jednom mejlu:

“Mislim da bismo trebali ponovo-naglasiti anonimni ugao. Uz popularnost bitcoin adresa umjesto slanja putem IP-a, ne možemo ostaviti utisak da je automatski anonimna. Moguće je biti pseudonim, ali morate biti oprezni.”

E-mail nastavlja u suštini predviđati uspon blockchain forenzike:

„Ako neko kopa po istoriji transakcija i počne da otkriva informacije za koje su ljudi mislili da su anonimne, reakcija će biti mnogo gora ako nismo pripremili očekivanja unaprijed upozoravajući da morate da preduzmete mjere predostrožnosti.”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.