filipini

Filipini bi mogli uvesti CBDC bez blockchaina u naredne dvije godine

 

Centralna banka ove zemlje će se fokusirati na veleprodajni CBDC, u kojem će posredovati banke.
Guverner Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP), Eli Remolona, je otkrio namjeru centralne banke da uvede veleprodajnu digitalnu valutu centralne banke (CBDC) u narednih nekoliko godina.

U razgovoru za lokalne novine, Inquirer.net, 12. februara, Remolona je objasnio detalje iza plana BSP-a da razvije CBDC. Centralna banka neće koristiti blockchain tehnologiju u projektu, kaže njen šef:“Druge centralne banke su isprobale blockchain, ali nije dobro prošlo.”

Umjesto toga, CBDC će raditi na sistemu plaćanja i poravnanja u vlasništvu centralne banke. BSP će se fokusirati na veleprodajni CBDC, u kojem će posredovati banke.

Centralna banka je skeptična u pogledu potencijalnih problema sa CBDC-om za stanovništvo, uključujući disintermedijaciju, bankarstvo tokom finansijskog stresa i dalje povećanje otiska centralne banke. Remolona je objasnio:„Odluka je da se ograniči na veleprodaju – banke će biti jedine ugovorne strane, a onda će maloprodaja zavisiti od njih.”

Remolona je ukazao na primjere Švedske i Kine, koje razvijaju CBDC kao digitalnu dopunu gotovini i “rivalskim kriptovalutama”. Ona vjeruje da Filipini mogu ponoviti njihovo iskustvo.

Prema riječima zvaničnika, CBDC bi se “definitivno dogodio” u njegovom guvernerskom mandatu. Odgovarajući na novinarska pitanja, on je potvrdio da bi se to moglo dogoditi u naredne dvije godine.

Filipini zauzimaju čvrst stav prema kripto industriji, braneći lokalno tržište od stranih igrača. U decembru 2023., Filipinska komisija za vrijednosne papire i berzu (SEC) ponovila je svoju zabranu Binance-a zbog neregistrovane aktivnosti berze u zemlji.

Uprkos višestrukim upozorenjima, Binance je očigledno ostala jedna od glavnih platformi za kripto trgovinu na Filipinima, a neki korisnici opisuju na društvenim medijima njene lokalne usluge kao „pouzdane i stabilne“ .

Odgovarajući na kritike javnosti i argumente o troškovnoj atraktivnosti Binancea za lokalne investitore, predsjednik SEC-a Kelvin Lee ukazao je na faktore usklađenosti troškova koje je Binance izbjegao i savjetovao investitore da koriste jednog od 17 registriranih pružaoca usluga virtualne imovine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.