satoshi

Peter Todd u HBO dokumentarcu imenovao Satoshi Nakamoto-a

Programer Bitcoin jezgra Peter Todd priznao je da je tvorac Bitcoina Satoshi Nakamoto u najnovijem dokumentarcu HBO-a – ali priznanje nije ono što se čini.
HBO-ov dokumentarac koji ima za cilj da otkrije tvorca pseudonimnog bitcoina, Satoshi Nakamota, navodno je imenovao kanadskog programera Bitcoin jezgra Petera Todda kao tvorca kriptovaluta.

Cullen Hobak – producent HBO-ovog dokumentarca Money Electric: The Bitcoin Mystery – suočio je Peter Todd-a i osnivača Blockstreama Adama Backa s dokazima koje je spojio kako bi zaključio da je Todd u stvari Nakamoto, prema izvještaju Politica od 9. oktobra.

Dokumentarac završava tako što Todd izjavljuje: “Pa da, ja sam Satoshi Nakamoto”, kao odgovor na konfrontirajuće pitanje od Hobacka.

Ovo priznanje u Toddovo ime nije konkretan dokaz da je kanadski programer zapravo tvorac Bitcoina. Todd je dobro poznat po pozivanju na frazu “Ja sam Satoshi” kao način da podrži pravo pravog kreatora na privatnost.

Todd je javno negirao da je kreator Bitcoina uoči debija dokumentarca i doveo je u pitanje Hobackov zaključak nakon što su isječci iz dokumentarca koji su procurili na internet uoči njegovog debija, činilo se da upućuju na njega kao Nakamota.

Todd je ponovo negirao da je Satoshi na društvenim mrežama nakon objavljivanja dokumentarca. U odgovoru od 8. oktobra na komentar na Xu u kojem se traži da izađe i demantuje HBO-ovu tvrdnju, Todd je napisao: “Ja nisam Satoshi.”

satoshi1
Izvor: Peter Todd

Todd se već nekoliko puta našalio da je Satoshi. U epizodi podcasta What Bitcoin Did iz 2019. godine, Todd je rekao voditelju Peteru McCormacku: “Ja sam Satoshi, kao i svi ostali.”

Tokom podcasta, Told je rekao McCormacku ​​da je napravio svoju prvu kupovinu Bitcoina kada je kriptovaluta vrijedila oko 20 centi, stavljajući vrijeme kupovine u oktobar 2010., otprilike dvije godine nakon što je 31. oktobra 2008. objavljen bijeli papir o Bitcoinu.

Zašto je Todd dobio ime Satoshi

Holbackovo obrazloženje za tvrdnju da je Todd Nakamoto počiva na poruci dnevnika razgovora koju je Todd napisao u kojoj tvrdi da je „vodeći svjetski stručnjak za to kako žrtvovati svoje Bitcoine“, dodajući da je „učinio jednu takvu žrtvu i ja sam to uradio lično“.

Hoback je ovu poruku klasifikovao kao priznanje da je Todd trajno uklonio sopstvenu mogućnost pristupa 1,1 milion Bitcoin-a – vrijednih 69,4 milijarde dolara – za koje se vjeruje da ih drži Nakamoto.

Prije nego što je Hoback razotkrio Todda, kanadski programer Bitcoina dao je svoje obrazloženje zašto bi kreator Bitcoina odlučio da ostane anoniman.

“Šta ako je pravi razlog za korištenje imena Satoshi bio da bi ljudi mogli ozbiljno shvatiti Bitcoin? Da bi mogli vjerovati da ga je stvorio pravi kriptograf, a ne neko dijete koje je još u školi?”

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.