associated press

Associated Press pokreće sopstveni NFT market za foto žurnalizam

Associated Press (AP), je objavio da pokreće sopstveni market za prodaju NFT-ova njihovih fotografa, u saradnji sa kompanijom Xooa. Naplaćuju svoj put ka NFT-u na način da sakupljači “kupe dobitničke i istorijske fotografije ovog magazina i njegovog fotoržurnalizma” te kažu da će virtuelni tokeni biti pušteni kao “široko dostupni cjenovni poeni” (iako je teško reći koju vrstu cijene će preprodavači htjeti na AP marketu).

Outlet ovih novosti kaže da će sistem biti izgrađen na “prihvatljivom za okolinu” Polygon blockchain-u i da će NFT-ovi “uključivati bogat set metapodataka” da bi kupcima rekli kada, gdje i kako su fotografije zabilježene. Kažu da će prva kolekcija, koja će biti objavljena 31. januara, uključivati NFT fotografije svemira, rata i ostale slike da naglase rad specifičan AP fotografima.

AP nije prvo žurnalističko preduzeće koje koristi ili izražava interes za NFT. Quartz i New York Times su prodali kopije svojih članaka kao NFT, dok je izvršni direktor Getty Images, Craig Peters, u decembru rekao da postoji “realna mogućnost” za kompaniju kada se radi o NFT djelima. Vjerovatno nećemo čuti ljude kako raspravljaju da li da kupe Getty ili AP NFT uskoro, ali ovo više zauzima pristup “wait-and-see”, Peters govori da ne osjeća potrebu za trkom u ovaj prostor. Do sada, ovo se čini kao jedan od najvećih napora od glavnih izvora novosti.
Ne izgleda kao da AP pokušava da proda svoje NFT kao metaverse (niti kao dio virtualnog muzeja, a ni kao dekoraciju u online raučunovodstvenoj kancelariji), kao što su ostali direktori medija u muzičkoj industriji zainteresovani da urade. Njihovo obavještenje i često postavljana pitanja, uopšte ne spominju metaverse (osim spominjanja da Xooa takođe radi sa brendovima na “metaverse strategijama” u sekciji “O Xooa”), i čini se da je projekat u cjelosti usmjeren prema sakupljačima koji žele, kao što to kaže saopštenje za štampu, da “jednostavno kupe, prodaju i trejduju oficijalna AF digitalna djela kroz market.”

“Pulicer komadi” će “će biti rjeđi, da bi se sačuvao njihov status”.

Kupci će moći da kupe NFT sa marketa koristeći kreditne kartice ili Ethereum – AP kaže da će MetaMask biti prvi podržani novčanik, ali planiraju da dodaju i podršku za druge novčanike. Postojaće virtuelni redovi za kupovinu NFT-a, kada ih pusti AP, sa Pulicer dropovima koji će sadržavati više ograničenih serija NFT-a, a koji će se dešavati svake dvije sedmice – u dijelu za često postavljana pitanja kažu da će određene slike biti “rijetke da bi se očuvao njihov status.” Kupci će moći da prodaju ove slike na sekundarnom marketu ovog sajta.

AP kaže da će se prihodi od prodaje NFT-a koristiti da se plate žurnalistički poduhvati. Takođe će imati dobit kada god se slike preprodaju na njihovom sajtu – u često postavljanim pitanjima kažu da će se plaćati taksa od 10% prilikom preprodaje, a osoba za odnose sa javnošću iz kompanije Xooa, Lauren Easton, rekla je da će ove dvije kompanije dijeliti taksu. (Takse za transakcije, ili takse za gas, po kojima je Ethereum poznat, ne bi trebale biti problem, jer su znatno manje na Polygon-u.) Easton je takođe rekla da će „fotografi dijeliti sve sakupljene prihode,“ ali nije precizirala koji će njihov procenat biti.

Iz AP kažu da će njihov market biti otvoren 31. januara, ali neće postojati šema ranog pristupa. Glavna stranica ovog marketa kaže da možete pristupiti listi čekanja i da možete dobiti „prioritetni pristup“ kao i viši rang na listi čekanja, ukoliko preporučite drugima da se registruju. Ukoliko ste tip sakupljača koje AP cilja sa njihovim ponudama (ili ste neko ko je zainteresovan kako će ova vrsta marketa raditi), vrijedi pročitati dio o često postavljanim pitanjima. Ovaj dio uključuje i plan kompanije Xooa o dodavanju podrške za premještanje NFT-a na druge markete, kao i objašnjenja kako će dropovi raditi, i tonu detalja o samom marketu, sistemu naloga, i procesu verifikacije prodavača.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.