banke

Banke bi mogle biti preplaviti stabilni coini ako prođe novi prijedlog zakona

 

Lummis-GillibrandPayment Stablecoin Zakon predstavljen Senatu mogao bi ohrabriti velike banke da preduzmu korake na tržištu stabilnih coin-a, kaže S&P Global Ratings.
Novi zakon koji je fokusiran na stabilne coine predstavljen Senatu Sjedinjenih Država mogao bi “ohrabriti” američke banke da uđu na tržište stabilnih kovanica, kaže globalna rejting kompanija S&P Global Ratings.

U istraživačkoj bilješci od 23. aprila, S&P je podijelio da bi prijedlozi navedeni u Zakonu o plaćanju stabilnih coin-a — koji je predstavljen Senatu 17. aprila — mogli potaknuti banke da se uključe u izdavanje stabilnih coin-a vezanih za američki dolar i potencijalno izazvati probleme za velike subjekte koji nisu iz SAD-a koji izdaju stabilne coine kao što je Tether.

Opisujući stabilne coine kao potencijalni “ključni stub finansijskih tržišta”, agencija za ocenjivanje gledala je na nedavno pokrenuti BlackRockov BUIDL fond kao dokaz za “efikasnost i poboljšanu sigurnost poravnanja” stabilnih kokova u tokenizaciji imovine i digitalnih obveznica.

Naime, Lummis-Gillibrand Payment Stablecoin Act predložio je uvođenje ograničenja izdavanja od 10 milijardi dolara za nebankarske stabilne kompanije, zabranjujući “nepodržane” algoritamske stabilne coine, kao i zahtijevanje od izdavalaca stabilnih coin-a da drže gotovinu ili rezerve ekvivalentne gotovini jedan prema jedan.

“Pod pretpostavkom da je prijedlog zakona odobren i da slijedi relevantna bankarska regulativa, nova pravila mogu bankama ponuditi konkurentsku prednost ograničavanjem institucija bez bankarske dozvole na maksimalno izdavanje od 10 milijardi dolara”, navodi se.

Agencija za ocenjivanje je takođe primetila da bi uvođenje emisije od 10 milijardi dolara za nebankarske firme moglo da izazove probleme za Tether koji je – sa tržišnom kapitalizacijom od 110 milijardi dolara – trenutno najveći izdavalac stabilnih coin-a vezanih za američki dolar na tržištu.

Tether, najveći stabilcoin po neizmirenom obimu, izdaje entitet koji nije iz SAD i stoga nije dozvoljeno plaćanje stablecoinom prema predloženom računu”, rekli su iz S&P Globala.

“To znači da američki entiteti ne mogu držati ili obavljati transakcije u Tetheru, što bi moglo smanjiti potražnju uz povećanje stabilnih kovanica koje izdaju SAD.”

S&P je primijetio da se veći dio transakcijskih aktivnosti Tethera odvijao prvenstveno izvan Sjedinjenih Država i da je velikim dijelom vođen transakcijama na tržištima u razvoju, maloprodajnim aktivnostima i doznakama.

tet
Izvor: Senatorka Kirsten Gillibrand

Demokratska senatorka Kirsten Gillibrand rekla je da je donošenje regulatornog okvira za stabilne coine “apsolutno ključno za održavanje dominacije američkog dolara, promovisanje odgovornih inovacija, zaštitu potrošača i suzbijanje pranja novca i nezakonitog finansiranja”, kada je predstavljala prijedlog zakona prošle sedmice.

Međutim, nisu svi bili zadovoljni prijedlozima navedenim u prijedlogu zakona.

Organizacija za zagovaranje kriptovaluta Coin Center izrazila je zabrinutost zbog prijedloga zakona, rekavši da bi bila “loša politika” da se zabrani algoritamski stabilni coin, i opisala ga kao neustavan akt pod zaštitom Prvog amandmana.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.