blek

BlackRock želi kupiti spot Bitcoin ETF-ove za globalni alokacijski fond

 

BlackRockov Global Allocation Fund ima za cilj da kupi sopstvene spot Bitcoin ETF-ove, kao i BTC ETF-ove drugih izdavalaca.
BlackRock, jedan od najvećih menadžera imovine na svijetu, planira kupiti spot Bitcoin fondove kojima se trguje na berzi (ETF) za svoj Globalni alokacijski fond (MALOX).

Prema ažuriranju prijave Komisije za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Država od 7. marta, BlackRock želi da uključi fizički podržane Bitcoin proizvode kojima se trguje na berzi (ETP), ili drugim riječima, spot Bitcoin ETF-ove, kao dio MALOX-a.

U ažuriranoj dokumentaciji se navodi da MALOX može kupiti BlackRockov vlastiti spot Bitcoin ETF, iShares Bitcoin Trust (IBIT), kao i ETF-ove drugih izdavalaca, navodeći:

“Fond može steći dionice u ETP-ovima koji nastoje odražavati učinak cijene Bitcoina direktnim držanjem Bitcoina – ‘Bitcoin ETP’ – uključujući dionice Bitcoin ETP-a koje sponzoriše podružnica BlackRock-a.”

Fond će ulagati samo u Bitcoin ETP-ove koji su kotirani i kojima se trguje na nacionalnim berzama vrijednosnih papira, navodi se u prijavi.

Pokrenut 1989. godine, BlackRock Global Allocation Fund nastoji osigurati povrat ulaganja kroz potpuno vođenu investicijsku politiku koristeći američke i strane vrijednosne papire, dužničke i novčane hartije od vrijednosti, uključujući kompanije poput Microsofta, Applea i drugih. Od 7. marta MALOX je imao 17,8 milijardi dolara imovine pod upravljanjem.

MALOX nije jedini BlackRock fond za koji kompanija želi da drži spot Bitcoin ETF-ove. Ažurirana prijava SEC dolazi samo nekoliko dana nakon što je BlackRock 4. marta dostavio sličnu ažuriranu dokumentaciju za svoj fond za strateške mogućnosti prihoda (BSIIX).

BlackRockov spot Bitcoin ETF, iShares Bitcoin Trust, debitovao je u trgovanju 11. januara, zajedno sa devet drugih spot Bitcoin ETF-ova u Sjedinjenim Državama.

IBIT se pojavio kao najbrže rastući Bitcoin ETF, pomnoživši svoja sredstva u BTC-u za više od 7.000%, sa 2.621 BTC 11. januara na 187.531 BTC od 7. marta 2024. U vrijeme pisanja ovog teksta, IBIT-ovi Bitcoin fondovi su vrijedni 12,6 milijardi dolara.

Pored spot Bitcoin ETF-a, BlackRock se aktivno zalagao za spot Ether ETF kod američkih regulatora. U novembru 2023., BlackRock je podnio zahtjev za obrazac S-1 za svoj iShares Ethereum Trust kod Delawareovog odjela korporacija.

Industrijski analitičari i posmatrači raspravljali su o tome da li će američki finansijski nadzorni organi odobriti pokretanje spot ETH ETF-a 2024. Za Bitcoin je bilo potrebno više od 10 godina da SEC podrži spot ETF u Sjedinjenim Državama.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.