WSJ

Wall Street Journal se suočava sa tužbom za klevetu vezanu za Tether-Bitfinex

 

Više od godinu dana nakon navoda o prevari i pranju novca povezanih s Tether-Bitfinexom, Wall Street Journal je sada uklonio bilo kakvo spominjanje Christophera Harbornea i njegovog poslovanja.
Wall Street Journal (WSJ) se navodno suočava sa tužbom za klevetu zbog optužbi iznesenih u članku objavljenom 2023. u kojem se opisuju nezakonite aktivnosti u koje su uključene kripto firme Tether i Bitfinex.

Prema istražnoj platformi OffshoreAlert, Christopher Harborne i njegova kompanija AML Global Ltd podnijeli su tužbu Vrhovnom sudu Delawarea 28. februara protiv Dow Jones & Company, matičnog entiteta Journala.

Harborne je jedan od dioničara emitenata stabilnih coin-a Tether, sa skoro 13% kripto firme. Njegov udio je navodno rezultat Bitfinexovog plana nadoknade nakon hakovanja 2016. godine, ali on tvrdi da tamo nema izvršne funkcije.

“Ova tužba za klevetu proizlazi iz objavljivanja članka okrivljenog Dow Jones & Company, Inc. d/b/a The Wall Street Journal u kojem je lažno optužio tužioce Christophera Harbornea („Mr. Harborne”), i AMLF-a o činjenju prevare, pranju novca i finansiranju terorista – iako su WSJ i njegovi novinari znali i posjedovali dokumentaciju koja je uvjerljivo pokazala da su te optužbe lažne.”

U članku, objavljenom u februaru 2023., tvrdi se da su se kompanije koje stoje iza kripto mjenjačnice Bitfinex “borile da zadrže svoj pristup globalnom bankarskom sistemu” krajem 2018.

Harborne je u članku opisan kao „dvostruki britanski i tajlandski državljanin, biznismen i tehnološki investitor s velikim udjelom u avijaciji i kriptovalutama koji je živio i radio na Tajlandu više od dvije decenije“.

Članak je posvetio najmanje pet paragrafa aplikaciji Harborne i AML Global Signature bankovnom računu. Međutim, sadržaj je uklonjen iz članka od 21. februara 2024. i dodana je urednička napomena.

Još 2023. godine, kada je priča objavljena, Paolo Ardonio iz Tethera označio je djelo kao “klovnovski članak” koji će samo potaknuti rast kompanije.

Tetherov stabilni coin USDT doživio je značajan rast u 2023. godini, postigavši tržišnu vrijednost od preko 20 milijardi dolara, dok su se njegovi konkurenti borili sa zabrinutošću zbog efekata zaraze američkog finansijskog sistema.

Kompanija je prijavila neto profit od 2,85 milijardi dolara u četvrtom kvartalu 2023. godine, uglavnom zbog pasivnog prihoda od vrijednosnih papira američkog Trezora koji podržavaju njene rezerve.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.