bitcoin

‘Bitcoin je međunarodna imovina’ – primjedbe izvršnog direktora BlackRocka

 

Izvršni direktor najveće svjetske kompanije za upravljanje imovinom, Larry Fink, govorio je o BlackRockovom jačanju Bitcoin ETF-a i potencijalnim prednostima kriptovaluta.

Larry Fink, izvršni direktor BlackRocka koji se prijavio za listing Bitcoin spot fonda kojim se trguje na berzi u Sjedinjenim Državama, dao je pro-kripto primjedbe

Govoreći na Fox Businessu 5. jula, Fink je rekao da je uloga kriptovalute u velikoj mjeri “digitalizovanje zlata”, sugerišući da američki regulatori razmotre kako je ETF direktno povezan s Bitcoinom mogao demokratizovati finansije. Tokom svog vremena u BlackRocku, Fink je često komentarisao velike događaje koji su uticali na kripto prostor, uključujući kolaps FTX-a 2022 kao i sve veće interesovanje za BTC.

Da budemo jasni: Bitcoin je međunarodna imovina“, rekao je Fink. “Nije baziran ni na jednoj valuti, pa može predstavljati prednost koju ljudi mogu imati kao alternativu.”

Fink je sugerisao da bi se investitori mogli okrenuti bitcoinu kao zaštiti od inflacije ili devalvacije određenih valuta. Kao izvršni direktor najveće kompanije za upravljanje imovinom na svijetu, s više od 9 biliona dolara u imovini pod upravljanjem od aprila, Finkovo pro-kripto raspoloženje moglo bi izazvati talasanje u prostoru ali i van njega.

Mnogi korisnici kriptovaluta na društvenim mrežama pozitivno su reagovali na Finkov intervju, a barem jedan je sugerisao da bi njegove riječi mogle uzrokovati porast cijene određenih sredstava u onome što je korisnik nazvao “Fink pumpa”. U vrijeme objavljivanja teksta, cijena BTC-a je bila 30.473 dolara, pala je za otprilike 1% u prethodna 24 sata.

Pod Finkom, BlackRock je pokušao da pokrene spot BTC ETF sa mjenjačnicom kriptovaluta Coinbase koja djeluje kao partner za nadzor. Nejasno je da li će Komisija za hartije od vrijednosti odobriti investiciono sredstvo, s obzirom na to da je dosad odbio sve ranije podnesene spot BTC ETF prijave.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.