brazil

Brazil potpisao zakon o inostranom porezu na kriptovalute

 

Prema novim pravilima, građani Brazila plaćaće državi do 15% svog kripto profita.
Predsjednik Brazila, Luis Inácio Lula da Silva, potpisao je zakon kojim se uvodi porez na kripto imovinu koju brazilski državljani drže u inostranstvu.

Lula je potpisao zakon 12. decembra, koji je zatim objavljen sljedećeg dana u Diário Oficial da União, odnosno Službenom dnevniku Unije. Zakon će stupiti na snagu od 1. januara 2024. godine.

Novi porezi se neće odnositi isključivo na kriptovalute, već i na profit i dividende koje brazilski porezni obveznici ostvaruju od investicionih fondova, platformi, nekretnina ili trustova u inostranstvu. Brazilska vlada namjerava prikupiti oko 20 milijardi reala (4 milijarde dolara) novih poreza 2024. godine.

Onima koji počnu da plaćaju porez 2023. godine nudi se prednost u ranoj fazi: plaćaće namet od 8% na sav prihod ostvaren do 2023. u ratama, a prva rata počinje u decembru. Počevši od 2024. godine poreska stopa će biti 15%. Zarada u inostranstvu do 6.000 brazilskih reala (1.200 dolara) biće izuzeta od oporezivanja.

João Carlos Almada, kontrolor brazilskog emitenta stabilnih kovanica Transfero, objasnio je da oporezivanje prihoda od digitalne imovine nije novost u zemlji. Međutim, on je rekao da postoje aspekti zakona za koje bi trebalo pojašnjenje:

“Neke tačke u tekstu treba poboljšati, na primjer, kompenzacija za gubitke u periodu, nešto slično poreskim pravilima za dioničku imovinu. Vjerujem da ćemo s razvojem regulative u zemlji proći kroz nove rasprave o ovoj temi, sa ciljem da obezbijedimo još veću transparentnost tržištu i na taj način stvorimo veći kredibilitet.”

Brazil nije jedina zemlja koja gleda na inozemne kriptovalute svojih građana. U novembru je španska agencija za poresku administraciju takođe podsjetila svoje građane na njihove obaveze da prijave kriptovalute pohranjene u inostranstvu. Međutim, ta potražnja se odnosi samo na pojedince čiji bilansi premašuju protuvrijednost od 50.000 eura (oko 55.000 dolara) u digitalnoj imovini.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.