brazil

Porast “uvoza” kriptovaluta od strane brazilaca podstiče centralnu banku da pooštri regulativu

Prema podacima centralne banke, od januara do avgusta 2023. uvoz kriptovaluta porastao je za 44,2% u odnosu na isti period 2022. godine.

Guverner Banco Central do Brasil, centralne banke Brazila, rekao je da je banka primijetila značajan porast u usvajanju kriptovaluta u zemlji i namjerava da reaguje pooštravanjem regulative o digitalnoj imovini.

Tokom svog govora parlamentarnoj Komisiji za finansije i poreze 27. septembra, Roberto Campos Neto je obavijestio o porastu “uvoza kriptovaluta” od strane Brazilaca. Prema podacima centralne banke, uvoz kriptovaluta porastao je za 44,2% od januara do avgusta 2023. u poređenju sa 2022. Ukupna sredstva su bila oko 35,9 milijardi brazilskih reala (7,4 milijarde dolara).

Campos Neto je posebno istakao popularnost stabilnih coin-a, koji se, prema njegovim riječima, više koriste za plaćanja nego za ulaganja. Rekao je da će banka odgovoriti na ove tendencije pooštravanjem regulative i dovođenjem kripto platformi pod svoj nadzor. Dodao je da problemi vezani za kriptovalute mogu uključivati utaju poreza ili nezakonite aktivnosti:

Razumijemo da je mnogo toga povezano s utajem poreza ili povezano s nedozvoljenim aktivnostima.”

Brazil je centralnoj banci dao primarnu ulogu u regulaciji kriptovaluta u junu 2023. Međutim, projekti tokena koji se kvalificiraju kao vrijednosni papiri i dalje spadaju u nadležnost Comissão de Valores Mobiliários – brazilskog ekvivalenta Komisije za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Država.

Brazilska centralna banka takođe radi na vlastitoj digitalnoj valuti Drex. u avgustu je otkriven brend i logo digitalne valute centralne banke. U prethodnoj kontroverzi, brazilski blockchain programer Pedro Magalhães je navodno otkrio funkcije u Drex kodu koje bi omogućile centralnom tijelu da zamrzne sredstva ili umanji stanje na računu.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.