btc65

Cijena BTC-a dostiže 65.000 dolara zbog tenzija na Bliskom istoku

Bitcoin je 19. aprila doživio brzu volatilnost jer su se geopolitička previranja na Bliskom istoku prelila na finansijska tržišta.

btc651
BTC/USD 1-satni grafikon. Izvor: TradingView

Cijena BTC-a se prepolovila

Podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingView pokazali su nove najniže cijene BTC-a za sedam sedmica od 59.630 dolara nakon dnevnog zatvaranja 18. aprila.

Ovo je pratilo obnovljene tenzije između Irana i Izraela – što je bila posebno osjetljiva tema za Bitcoin ovog mjeseca, što je podstaklo veliki pad sa 70.000 dolara.

Usred glasina da situacija možda neće dalje eskalirati, BTC/USD je ostvario jednako impresivan oporavak od najnižeg nivoa, dostigavši lokalne maksimume od 65.190 dolara.

btc652
Izvor: WhalePanda

U tekućem izvještavanju na X (bivši Twitter), popularni trgovac Skew je primijetio da su i duge i kratke BTC pozicije spaljene zbog volatilnosti.

“Ovdje su šortsi propali i sada vidim više interesa od longs aka longs otvaranja”, glasio je dio njegove najnovije objave.

Skew je dodao da potražnja za spotovima trenutno pokreće skok, koji je bio star samo oko sat vremena u vrijeme pisanja teksta. Ponude ispunjene tokom pada ispod 60.000 dolara, rekao je, bile su “velike”.

btc653
Toplotna karta Bitcoin likvidacije (snimak ekrana). Izvor: CoinGlass

Najnoviji podaci iz monitoring resursa CoinGlass, u međuvremenu, otkrili su razmjere iznenađenja shortersa.

Likvidnost na prodajnoj strani između 64.000 i 65.000 dolara zauzeta je u trenu, bez značajnih blokova u blizini promptne cijene izvan novog zida ponuda od 61.200 dolara.

„Ne izgleda mnogo, ali to je 100 miliona dolara u BTC ponudama koje su upravo porasle ispod cijene kako bi se podržalo povećanje“, nastavio je kolega trgovac Credible Crypto u dijelu svog komentara X. “Srećno vam i da se vratite ako ste prodali donji dio zbog nekog naslova vijesti.”

btc654
Kripto likvidacije (screenshot). Izvor: CoinGlass

Bitka za Bitcoin – sedmično zatvaranje je u toku

S toliko pažnje usmjerene na kratkoročne promjene cijena, skoro prepolovljenje Bitcoinovih blok subvencija dobilo je iznenađujuće malo pažnje.

„Danas je predvečerje prepolovljenja BTC-a i čini se da je tržište formiralo jasno definisan osnovni nivo podrške oko nedavnih padova“, napisala je trgovačka kompanija QCP Capital u dijelu svog najnovijeg ažuriranja tržišta Asia Morning Color poslanog pretplatnicima Telegram kanala, 18.04.2024 godine.

Sa manje od 15 sati preostalo do ključnog događaja, očekivanje potencijalnog relija polako se vratilo na radar.

“Operacija ‘sačuvaj sedmični’ počela je početkom ove sedmice”, rezimirao je trgovac Jelle, misleći na predstojeće zatvaranje sedmične svijeće.

btc655
BTC/USD 1-sedmični grafikon. Izvor: TradingView

Za Crypto Ed, kreatora trgovačke platforme CryptoTA, rekla je da su donji ciljevi pogođeni, ostavljajući otvorena vrata za održivi oporavak.

“AKO (veliko AKO) nema više velikih vijesti sa Bliskog istoka, vjerujem da BTC kreće u svoju sljedeću fazu i da će napraviti lijep reli za olakšanje/prepolovljenje!”

btc656
BTC/USD grafikon. Izvor: Crypto Edx

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.