coinbase

Coinbase će integrisati Bitcoin Lightning Network

 

Lighting Network pomaže Bitcoinu da riješi svoj problem skalabilnosti i takmiči se s novijim kripto projektima koji obećavaju relativno brže i jeftinije transakcije.

Kripto mjenjačnica Coinbase je potvrdila svoju odluku da integriše Layer-2 Lightning Network protokol plaćanja.

Lighting Network (LN) je stvoren da pomogne u rješavanju problema skalabilnosti Bitcoina i da se takmiči s novijim kripto projektima koji su obećavali relativno brže i jeftinije transakcije.

Sve do nedavno, glavne kripto berze, uključujući Coinbase i Binance, nisu imale namjeru da usvoje rješenje sloja 2 jer su mnogi članovi zajednice tvrdili da je LN integracija nudila manje podsticaja za prihode berzi.

coinbase1

Suprotstavljajući se dominantnom narativu, izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong potvrdio je odluku berze da integriše Lightning Network i dodao:

Bitcoin je najvažnija imovina u kriptu i uzbuđeni smo što ćemo dati svoj dio kako bismo omogućili brže/jeftinije Bitcoin transakcije. Trebat će neko vrijeme za integraciju pa budite strpljivi.”

Odluka dolazi mjesec dana nakon što je Viktor Bunin, specijalista za protokol u Coinbase-u, počeo da istražuje izvodljivost LN integracije. Tokom ovog vremenskog okvira, osnivač MicroStrategyja Michael Saylor i izvršni direktor Squarea Jack Dorsey javno su doveli u pitanje Armstrongov stav o LN-u.

coinbase2

Nakon Armstrongove objave, kripto zajednica je proslavila odluku, jer će Coinbaseova LN integracija omogućiti većem broju korisnika da budu svjedoci pristupačnih i efikasnih Bitcoin mikrotransakcija.

Dana 17. jula, Binance je najavio završetak Bitcoin LN integracije za BTC isplate i depozite.

coinbase3

Korisnici Binancea koji odluče da povuku ili deponuju Bitcoin sada mogu da odaberu “LIGHTNING” kao opciju. Ostale opcije uključuju BNB Smart Chain (BEP-20), Bitcoin, BNB Beacon Chain (BEP2), BTC (SegWit) i Ethereum ERC-20.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.