coin

Coinbase obustavlja 80 trgovačkih parova koji nisu USD radi poboljšanja likvidnosti

Berza kriptovaluta Coinbase sa sjedištem u Sjedinjenim Državama uklanja desetke trgovačkih parova kako bi poboljšala likvidnost na svojoj platformi.

Coinbase je suspendovao 80 trgovačkih parova koji nisu USD, uključujući i one sa kriptovalutama poput Bitcoina, stabilnim coinima poput Tethera i fiat valutama poput eura.

Objavljujući vijesti 16. oktobra, Coinbase je rekao da uklanjanje trgovačkih parova ima za cilj poboljšanje “ukupnog zdravlja tržišta i konsolidaciju likvidnosti”. Parovi za trgovanje su uklonjeni sa Coinbase berze i drugih platformi kao što su Advanced Trade i Coinbase Prime u 19:30 UTC 16. oktobra.

80 trgovačkih parova koji nisu USD koji su uklonjeni iz Coinbasea 16. oktobra. Izvor: Coinbase Status

Najnovije ukidanje trgovačkih parova na Coinbaseu u skladu je s planovima berze da suspenduje tržišta najavljena početkom oktobra. Coinbase je naglasio da korisnici pogođenih platformi i dalje mogu trgovati na tržištima u svojim „likvidnijim knjigama narudžbi u USD“ koristeći bilanse USD Coin na berzi.

Imajte na umu da ova tržišta čine nematerijalnu količinu ukupnog obima trgovanja Coinbase Exchange-a“, navela je berza.

coin2

Coinbase već neko vrijeme obustavlja trgovačke parove na svojim platformama kako bi poboljšao likvidnost. Berza je sredinom septembra uklonila još 41 tržište koje nije u dolarima, navodeći iste razloge. Dok je Coinbase uklonio više trgovačkih parova koji sadrže USDT, nijedno od suspendovanih tržišta nije uključivalo USDC, stabilni coin koji su zajedno razvili Coinbase i Circle.

Coinbaseove tekuće mjere za poboljšanje likvidnosti dolaze u vrijeme pada obima trgovanja na berzi ove godine. Prema dobavljaču podataka o tržištu kriptovaluta CCData, Coinbase-ov obim spot trgovanja u trećem tromjesečju je pao za 52% od 2022.

Druge velike berze kriptovaluta, poput Binancea, takođe su zabilježile pad dominacije udjela na tržištu ove godine. Prema CCData-i, Binanceov spot tržišni udio pao je sedmi uzastopni mjesec u septembru 2023., pao sa 55% početkom 2023. na 34% u septembru 2023.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.