ronaldo

Cristiano Ronaldo tužen zbog promovisanja Binance i neregistrovanih vrijednosnih papira

 

NFT-ovi fudbalske zvijezde povezani s Binanceom navodno su promovisali ulaganja u neregistrovane vrijednosne papire na kripto berzi.
Profesionalna fudbalska zvijezda Cristiano Ronaldo obuhvaćen je predloženom grupnom tužbom tužilaca koji tvrde da su pretrpjeli gubitke zbog njegove promocije sada legalno upletene kripto mjenjačnice Binance.

U podnesku od 27. novembra okružnom sudu Sjedinjenih Država na Floridi tvrdi se da je Ronaldo “promovisao, pomagao i/ili aktivno učestvovao u ponudi i prodaji neregistrovanih vrijednosnih papira u koordinaciji s Binanceom.”

Binance je sredinom 2022. godine ušao u višegodišnje partnerstvo s Ronaldom kako bi promovisao seriju vlastitih nezamjenjivih tokena (NFT), s najmanje tri kolekcije tokena ove fudbalske zvijezde vezane za Binance.

U žalbi se tvrdi da će korisnici koji su se prijavili za Ronaldove NFT-ove vjerovatnije koristiti Binance u druge svrhe, kao što je ulaganje u ono što tvrde da su neregistrovane vrijednosne papire, uključujući Binanceov BNB i njegove programe prinosa kriptovaluta.

“Ronaldove promocije su tražile ili pomogle Binanceu u traženju ulaganja u neregistrovane vrijednosne papire ohrabrujući milione njegovih pratilaca, obožavatelja i pristalica da investiraju na Binance platformi.”

Ronaldo je bio ključni dio rastuće Binanceove popularnosti zbog svog uticaja i dosega, sa 850 miliona pratilaca na društvenim mrežama, kaže se u žalbi. Navode da je njegova prodaja NFT-a bila “nevjerovatno uspješna” u promociji berze, sa 500% povećanjem pretraživanja za Binance, samo sedmicu nakon početne prodaje.
U tužbi se navodi da je Ronaldo znao ili je trebao znati “za Binance prodaju neregistrovanih kripto vrijednosnih papira”, budući da ima “investicijsko iskustvo i ogromne resurse za dobijanje vanjskih savjetnika”.

U tužbi su se citirale smjernice američke Komisije za vrijednosne papire i berze (SEC) koje upozoravaju poznate ličnosti na potrebu da prikažu uplate primljene za promovisanje kriptovaluta, što se u tužbi tvrdi da Ronaldo nije učinio.

Tužioci u grupnoj tužbi su Michael Sizemore, Mikey Vongdara i Gordon Lewis, koji traže odštetu i sredstva za pokrivanje troškova pravnog postupka.

U međuvremenu, Binance i njen osnivač Changpeng “CZ” Zhao suočavaju se sa vlastitim pravnim problemima, priznajući krivicu i plaćajući nagodbu od 4,3 milijarde dolara američkoj vladi zbog kršenja zakona o sprječavanju pranja novca i vođenja neregistrovanog poslovanja za prenos novca.

Zhao je podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora i prijeti mu do 18 mjeseci zatvora. Binance je pristao na do pet godina praćenja usklađenosti od strane američkog Ministarstva pravde i Ministarstva finansija.

SEC je takođe tužio Binance, tvrdeći — između ostalih optužbi — da je prodao neregistrovane vrijednosne papire i navodno istražuje da li je Binance nezakonito prisvojio sredstva klijenata.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.