retailers

Gotovo 75% trgovaca planira prihvatiti plaćanja kriptovalutama u naredne 2 godine

 Od Starbucksa do Lamborghinija, potrošači koriste kriptovalute za plaćanje raznovrsne robe – a trgovci to primjećuju.

Gotovo 75% trgovaca planira prihvatiti plaćanja kriptovalutama ili stabilcoinima u naredne dvije godine, prema junskom istraživanju koje je proveo Deloitte pod nazivom “Trgovci se pripremaju za kriptovalute”.

Deloitte je anketirao uzorak od 2.000 viših rukovodilaca iz maloprodajne industrije koji predstavljaju niz podsektora uključujući kozmetiku, elektroniku, modu, transport, hranu i piće.

Dok su digitalne valute poput Bitcoina obično vrijedne samo onoliko koliko korisnici vjeruju da jesu, stabilna valuta je vrsta kriptovalute koja svoju vrijednost crpi iz osnovne imovine. Stablecoins su često vezani za valute kao što je američki dolar ili robu kao što je zlato.

Iako je plaćanje kriptovalutama sada prilično novo, 83% trgovaca očekuje da će interes potrošača za digitalne valute porasti u narednoj godini, a nešto više od polovine njih uložilo je više od milion dolara u omogućavanje digitalnih plaćanja, navodi se u istraživanju.

Za potrošače, to znači da biste uskoro mogli kupiti odjeću, piće, kozmetičke proizvode i još mnogo toga za kriptovalute.

Kako trgovci planiraju omogućiti plaćanja digitalnom valutom

Iako trgovci na malo planiraju prihvatiti digitalnu valutu kao sredstvo plaćanja, to ne znači da nužno planiraju zadržati virtuelnu imovinu.

Nešto više od 50% ispitanika planira da procesori plaćanja trećih strana pretvaraju digitalnu valutu u fiat, što je novac koji vlada uspostavlja kao zakonsko sredstvo plaćanja, poput američkog dolara, britanske funte i eura. To znači da trgovci ne planiraju stvarno posjedovati kriptovalutu koja se koristi za plaćanje.

S obzirom na nepredvidljivost kripto tržišta, korištenje ove strategije smatra se manje rizičnim za trgovce od samog držanja kriptovaluta. Ovaj pristup takođe olakšava trgovcima brže i lakše omogućavanje plaćanja digitalnim valutama, prenosi Deloitte.

Prepreke omogućavanju plaćanja kriptovalutama

Kripto znatiželjni trgovci prepoznaju da postoji niz izazova koje treba savladati kako bi se omogućilo plaćanje digitalnim valutama. Gotovo 90% je kao najveći izazov navelo složenost izrade svoje postojeće finansijske infrastrukture kompatibilnom s različitim digitalnim valutama.

Osim toga, sigurnost platnih platformi je na vrhu liste prepreka za usvajanje, pokazalo je istraživanje, praćeno zabrinutošću zbog promjene regulatornog okruženja i nestabilnosti tržišta digitalnih valuta.

Više od polovine trgovaca složilo se da je potrebno donijeti određene propise u vezi s kriptovalutama, uključujući nacionalne smjernice o držanju digitalne imovine, jasnoću o poreznim implikacijama korištenja digitalnih valuta i mogućnost držanja digitalnih valuta na bankovnom računu.

Trgovci na malo ostaju optimistični u pogledu budućnosti plaćanja kriptovalutama

Uprkos zabrinutostima, trgovci su i dalje optimistični u pogledu prednosti omogućavanja plaćanja kriptovalutama. Gotovo polovina trgovaca vjeruje da će ovaj potez poboljšati korisničko iskustvo i povećati njihovu bazu kupaca.

“Očekujemo da će daljnja partnerstva s regulisanim i uspostavljenim institucijama u industriji pomoći da se isporuče prednosti digitalnih valuta (npr. pogodnost i podrška) i nastavit ćemo graditi neophodnu osnovu povjerenja”, zaključuje se u izvještaju.

Iako mogućnost plaćanja kriptovalutom može biti dobra vijest za neke kripto korisnike, ipak je važno zapamtiti da ova imovina može biti vrlo promjenjiva, a stručnjaci obično preporučuju ulaganje samo onoliko novca koliko ste spremni izgubiti.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.