njemacka

Gotovo polovina nijemaca ulaže u kriptovalute

Prema izvještaju koji je objavio KuCoin, 44 posto nijemaca motivisano je da ulaže u kriptovalute. Šta misle stručnjaci?

Najbogatija zemlja u Evropi se okreće kriptu. To je prema izvještaju KuCoina, koji je podijelio neke laskave statistike o budućnosti kriptovaluta u Njemačkoj.

Primjetno, 44% nijemaca je „motivisano da ulaže u kriptovalute kako bi bile dio ’budućnosti financija’”, dok više od trećine ili „37% njemačkih kripto investitora trguje kriptovalutama već više od godinu dana”.

Johnny Lyu, izvršni direktor KuCoina – kompanije koja je objavila izvještaj – objasnio je stanje njemačkih kripto investitora:

“Kriptovalute su vrlo popularne među pristalicama strategije akumulacije, posebno među mlađom generacijom. Oni radije sami štede za penziju i diverzifikuju svoju štednju korištenjem kriptovaluta.”

Lyu upozorava da “uprkos velikoj potražnji za kriptovalutama među nijemcima, zemlja još nema posebne propise koji nedvosmisleno regulišu korištenje digitalnog novca.”

Zaista, dok je Njemačka bila prva zemlja koja je “priznala da su bitcoini “jedinice vrijednosti” i da se mogu klasifikovati kao “finansijski instrument””, navodi se u izvještaju. Do sada je lokalni regulator samo imao mali uspijeh u regulisanju kriptovaluta”.

Međutim, Njemačka je bila prva zemlja u svijetu koja je usvojila blockchain strategiju i zanimljivo je da je politička pozicija Njemačke u odnosu na kriptovalute bila predmet rasprave tokom nedavnih parlamentarnih izbora.

Za Floriana Döhnert-Breyera, generalnog direktora F5 Crypto, “Njemačka je uzor drugim zemljama EU, čije je stanovništvo u suštini otvorenije za dugoročna ulaganja.” Štaviše, “Kao najveća zemlja u EU sa notorno nesklonim rizikom u pogledu finansijske imovine, Njemačka ima posebnu ulogu.” On dodaje:

„Veliki broj žena zainteresovanih za kriptovalute je posebno ohrabrujuća činjenica jer je ova ciljna grupa u prosjeku manje aktivna na finansijskom tržištu (npr. na berzi).“

U izvještaju se navodi da su “69% kripto investitora muškarci, dok žene čine 53% kripto znatiželjnika”, što, prema Dohnert-Breyeru, pokazuje da su žene više zainteresovane za budućnost financija nego za naslijeđene finansije.

njemacka 1

Katharina Gehra, izvršna direktorica i suosnivačica Immutable Insighta, takođe se osvrće na promjenjivu demografiju kripto investitora: „Mlađe demografske grupe pokazuju da su više samousmjereni i fokusirani na kapital i stil ulaganja i da su znatno svjesniji rizika od inflacije,. ”

Međutim, budućnost ostaje neizvjesna, posebno u pogledu regulatornog okruženja, jer se „BaFin nikada ne umara upozoravati na rizike“. BaFin je Savezno tijelo za finansijski nadzor Njemačke, odgovorno za regulisanje kriptovaluta. Nedavno su dali zeleno svjetlo Neobanci N26 za pokretanje kripto trgovanja u 2022. godini.

Döhnert-Breyer je uvjeren da će Njemačka nastaviti slijediti kripto-prijateljsko zakonodavstvo, dok nedavne akcije BaFina, poput odobravanja licenci za skrbništvo i sigurnosnih tokena zasnovanih na Bitcoin-u, obećavaju. Njemačka možda nema isti nivo igre u poređenju sa Švicarskom ili UK, kaže Gehra, ali postoji određeni pomak na zakonodavnoj strani.

Prošle godine Njemačka je napravila prvi službeni korak ka prihvatanju kripto investicija odobravanjem posebnih fondova za ulaganje u digitalnu imovinu. Mislim da je zemlja uspostavila dobru osnovu za stvaranje povoljne klime za kripto korisnike.” – izjavio je Lyu.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.