bitcoin boom

Institucionalni kripto fondovi bilježe najveći priliv kapitala za 3 mjeseca

Podaci sa CoinShares-a pokazuju sedmični priliv od 193 miliona dolara, pri čemu više od polovine te cifre ide samo u Bitcoin. Solana takođe privlači pažnju i u tom procesu je oborila rekord.

Podaci CoinSharesa otkrili su u utorak da su institucionalna ulaganja u kriptovalute na najvišem nivou u tri mjeseca, što je nagli porast u odnosu na prethodnu sedmicu kada je došlo do odliva od 47 miliona dolara.

Sedmični izvještaj o tokovima fonda za digitalnu imovinu otkrio je da su investicioni proizvodi za digitalnu imovinu prošle sedmice ostvarili ukupan priliv od 193 miliona dolara, nivo koji nije viđen od početka decembra 2021.

Posljednji put kada su nivoi investicija bili blizu trenutne cifre bilo je to u sedmici koja je završila 3. decembra, kada je ostvaren priliv u vrijednosti od 184 miliona dolara.

Tokovi fondova su imali veliki fokus na Bitcoin (BTC), sa nešto više od 50% kapitala koji je otišao u proizvode zasnovane na BTC-u, koji su ostvarili prilive u ukupnom iznosu od 98 miliona dolara.

Solana (SOL) je bila drugoplasirana, s prilivom od 87 miliona dolara za ovu sedmicu, što je brojka za koju CoinShares kaže da je „najveći pojedinačni priliv zabilježen u jednoj sedmici“. Fondovi bazirani na SOL-u sada predstavljaju 36% imovine kojom upravljaju institucionalne firme, najveći altcoin nakon Ethera (ETH). Fondovi bazirani na ETH ostvarili su priliv prošle sedmice u ukupnom iznosu od samo 10,2 miliona dolara.

Evropa je dala značajan doprinos, a kompanije su naizgled podržale vijesti da zakon o zabrani rudarenja sa dokazom o radu (PoW) nije prošao. 76% priliva, ili oko 147 miliona dolara, stiglo je iz regiona prošle sedmice.

Brojke iz izvještaja su u oštroj suprotnosti s podacima od prethodne sedmice, u kojima je 49,4 miliona dolara povučeno iz BTC-a i ETH-a iz uglavnom sjevernoameričkih firmi koje su zabrinute zbog povećanja kripto propisa.

Priliv gotovine od strane institucionalnih firmi u korelaciji je sa cijenom bitcoina koji je u jednom trenutku nedavno skočio iznad 48.500 dolara. Isto je bilo i sa Eterom koji je izbio na preko 3.300 dolara.

Prošle sedmice, rukovodioci kripto firmi Nexo i Amber Group razgovarali su o “eksponencijalnom” rastu institucionalnog ulaganja u kriptovalute na Blockchain Africa Conference 2022, rekavši da iako postoji povećanje institucionalnog uključivanja, još uvijek mogu postojati barijere za ulazak. Kalin Metodiev, suosnivač i upravljački partner u Nexo-u, rekao je da većina firmi može tvrditi da je kripto tržište “još uvijek previše nestabilno”.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.