italija

Italijanski startup BlockInvest za tokenizaciju nenaplativih kredita

 

Tokenizacija imovine u stvarnom svijetu napreduje u Italiji, gdje je problematično tržište zajmova naraslo na stotine milijardi eura.
Italijanski startup BlockInvest će tokenizirati nekvalitetne kredite (NPL) u dva projekta, od kojih će prvi biti dokaz koncepta, a drugi će tokenizirati italijanske hipoteke u neizmirenim obavezama. Italijansko tržište nenaplativih kredita vrijedi desetine milijardi eura, dostigavši vrhunac od 360 milijardi eura u decembru 2015. (391 milijardu dolara u to vrijeme), ali se od tada smanjilo.

BlockInvest će se udružiti sa konsultantom za sekjuritizaciju sa sjedištem u Milanu 130 Servicing u dokazu koncepta za izdavanje izvornih novčanica zasnovanih na digitalnoj imovini direktno u lancu kao početak svog glavnog cilja. Nakon toga, radiće sa kompanijom za upravljanje kreditima Davis & Morgan, koja je takođe sa sjedištem u Milanu, na tokenizaciji kredita za nekretnine koje je ta kompanija stekla u nevolji kako bi se omogućila tokenizacija ugovora o finansiranju i povezanih instrumenata.

Tokenizacija će obezbijediti djelimično vlasništvo, poboljšanu likvidnost i pristupačnije tržište kojim se bolje upravlja, rekao je BlockInvest. BlockInvest, koji je podržan od strane banke Credit Agricole Italia, koristi tehnologiju Polygon.

Italijansko tržište problematičnih kredita je već nekoliko godina zabrinjavajuće. U izvještaju objavljenom 18. januara, Odbor za finansijsku stabilnost (FSB) navodi da je zakonodavstvo uvedeno 2016. smanjilo obim problematičnih kredita, ali je uglavnom ostavilo složene kredite koje vjerovatno neće uspjeti naplatiti.
FSB je pozvao italijansku vladu da nastavi sa podsticanjem tržišta, nadogradi sudski sistem kako bi se olakšalo rješavanje problematičnih kredita i posveti više ljudskih resursa tom problemu.

Italija ima jedan od najrazvijenijih kripto regulatornih okvira u Evropi.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.