ferrari

Ferrari će prihvatiti kriptovalute kao sredstvo plaćanja za svoje automobile u SAD-u

MILANO, 14. oktobra (Rojters) – Ferrari (RACE.MI) je počeo da prihvata plaćanje u kriptovalutama za svoje luksuzne sportske automobile u SAD i proširiće šemu na Evropu nakon zahtjeva svojih bogatih kupaca, rekao je njegov šef marketinga i komercijale za Reuters .

Ogromna većina blue-chip kompanija klonila se kriptovaluta jer ih nestabilnost bitcoina i drugih tokena čini nepraktičnim za trgovinu. Nepravilna regulacija i visoka potrošnja energije takođe su spriječili širenje kriptovaluta kao sredstva plaćanja.

Među njima je i proizvođač električnih automobila Tesla (TSLA.O), koji je 2021. godine počeo primati plaćanje u bitcoinima, najvećoj kripto kovanici, prije nego što ga je Elon Musk, izvršni direktor, obustavio zbog ekološke zabrinutosti.

Ferrarijev glavni marketing i komercijalni direktor Enrico Galliera rekao je da su Reutersove kriptovalute uložile napore da smanje svoj ugljični otisak kroz uvođenje novog softvera i veću upotrebu obnovljivih izvora.

“Naš cilj da dosegnemo neutralnost ugljika do 2030. godine duž cijelog našeg lanca vrijednosti je apsolutno potvrđen,” rekao je u intervjuu.

Ferrari je rekao da je odluka došla kao odgovor na zahtjeve tržišta i trgovaca jer su mnogi njihovi klijenti uložili u kriptovalute.

“Neki su mladi investitori koji su svoje bogatstvo izgradili na kriptovalutama”, rekao je. “Neki drugi su tradicionalniji investitori, koji žele diversifikovati svoje portfolie.”

Dok su neke kriptovalute, poput etera, poboljšale svoju energetsku efikasnost, bitcoin i dalje izaziva kritike zbog svog energetski intenzivnog rudarenja.

Ferrari je u prvoj polovini ove godine isporučio više od 1.800 automobila u svoju regiju Amerike, koja uključuje SAD.

Galliera nije rekao koliko automobila Ferrari očekuje da će prodati putem kriptovaluta. Rekao je da je portfolio narudžbi kompanije snažan i da je u potpunosti popunjen sve do 2025. godine, ali kompanija je htjela testirati ovaj prostor koji se širi.

“Ovo će nam pomoći da se povežemo s ljudima koji nisu nužno naši klijenti, ali bi sebi mogli priuštiti Ferrari”, rekao je.

Italijanska kompanija, koja je 2022. godine prodala 13.200 automobila, sa cijenama od preko 200.000 eura (211.000 dolara) i do 2 miliona eura, planira proširiti kripto šemu na Evropu do prvog kvartala sljedeće godine, a zatim i na druge regije u kojima kripto je pravno prihvaćeno.

Evropa, Bliski istok i Afrika (EMEA) su najveća Ferrarijeva regija, na koju otpada 46% ukupnih isporuka automobila u prvoj polovini ove godine.

“Interes je isti u SAD-u i Evropi, ne vidimo velike razlike”, rekao je Galliera.

Zemlje u kojima su kriptovalute ograničene uključuju Kinu.

Ferrari se okrenuo jednom od najvećih procesora plaćanja kriptovalutama, BitPay-u, za početnu fazu u SAD-u, i omogućiće transakcije u bitcoinima, eteru i USDC-u, jednom od najvećih takozvanih stabilnih kovanica. Ferrari može koristiti druge procesore plaćanja u različitim regijama.

“Cijene se neće mijenjati, bez naknada, bez dodatnih naknada ako plaćate putem kriptovaluta”, rekao je Galliera.

Bitpay će odmah pretvoriti plaćanja kriptovalutama u tradicionalnu valutu u ime Ferrarijevih dilera, tako da su zaštićeni od promjena cijena.

“Ovo je bio jedan od naših glavnih ciljeva: izbjegavanje, kako naših dilera, tako i nas, da direktno rukujemo kriptovalutama i da budemo zaštićeni od njihovih velikih fluktuacija”, rekao je Galliera.

Kao procesor plaćanja, BitPay će osigurati da virtuelne valute dolaze iz legitimnih izvora i da ne potiču iz kriminalnih aktivnosti ili da se koriste za pranje prihoda stečenih kriminalom ili utajom poreza.

Ferrarijev šef marketinga i trgovine rekao je da je većina njegovih dilera u SAD-u već pristala, ili se spremati pristati, na shemu.

“Uvjeren sam da će se i drugi uskoro pridružiti”, rekao je Galliera.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.