polygon

Polygon predlaže nadogradnju MATIC-a u višenamjenski token za sve lance

Prijedlog tehničke nadogradnje MATIC-a podliježe odobrenju zajednice Polygona. Nakon odobrenja, MATIC-ova nadogradnja na višenamjenski token će rezultirati njegovim preimenovanjem u POL.

Ethereum layer-2 razvojna firma Polygon predložila je nadogradnju svog Polygon MATIC tokena u višenamjenski token koji se može koristiti za validaciju više lanaca.

Prema najavi POL-ov uslužni program će obuhvatiti sve Polygon protokole, što uključuje Polygon PoS, zkEVM i Supernets. Dijeleći detalje o očekivanoj nadogradnji, u najavi je stajalo:

Primarno, omogućava grupi učesnika u protokolu, odnosno akterima da skaliraju kako bi podržali hiljade poligonskih lanaca bez žrtvovanja sigurnosti.”

Korisnost POL-a se vrti oko usklađivanja i podsticanja validatora da obavljaju koristan posao. Ako prijedlog nadogradnje prođe, redizajnirana arhitektura protokola će uvesti karakteristike kao što su beskonačna skalabilnost i uslove gdje nema frikcije između bilo koja dva protokola.

polygon1
Polygon 2.0 se sastoji od četiri sloja protokola. Izvor: Polygon

Ulaganje u POL može otvoriti tri toka poticaja za validatore: protokolarne nagrade, transakcijske naknade i dodatne nagrade. Pored validacije više lanaca, validatori mogu obavljati više uloga u jednom lancu, uključujući generisanje dokaza bez znanja i učešće u odborima za dostupnost podataka.

U maju, suosnivač Polygona Sandeep Nailwal rekao je da će Web3 igre na kraju postati jedan od najvećih pokretača masovnog usvajanja kriptovaluta.

Kada su ga pitali o njegovom shvatanju stvarnih slučajeva upotrebe blockchaina osim trgovanja i plaćanja tokom sesije “pitaj me bilo šta”, stao je na stranu ekosistema igara:

Postoje neke vrhunske igre koje će biti lansirane na Web3 u narednih 6-18 mjeseci i bilo bi vrlo zanimljivo vidjeti hoće li neke od njih uspjeti probiti kripto kod. Prošle godine bilo je više od 2 milijarde dolara finansiranja za Web3 igre.”

Na kraju, Nailwal je istakao potrebu za “progresivnom decentralizacijom protokola i aplikacija jer oni postižu sve veći značaj.”

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.