Jump Trading se suočava sa tužbom zbog navodnog profita u iznosu od 1,3 milijarde dolara od TerraUSD

Jump Trading i njen izvršni direktor Kanav Kariya optuženi su za kršenje propisa Sjedinjenih Država i neosnovano bogaćenje, navodi se u tužbi.

Tužba podnesena okružnom sudu u Illinoisu opisuje navodnu umiješanost Jump Tradinga s Terraform Labs u manipulisanju cijenom neuspjelog algoritamskog stabilcoina TerraUSD (UST). Prema sudskim dokumentima od 9. maja, kompanija je kupila milione UST tokena 2021. godine, nadajući se da će manipulisati njihovom vrijednošću kako bi dosegla 1 dolar.

Tužilac Taewoo Kim optužuje Jump i njegovog izvršnog direktora Kanava Kariju za kršenje Zakona o robnoj berzi, regulative Komisije za trgovinu robnim fjučersima (CFTC) i za neopravdano bogaćenje iz običajnog prava.

Prema tužbi, Jump Trading je bio rani partner i primarni finansijski pokrovitelj Terraform Labsa. Između novembra 2019. i septembra 2020., Jump je sklopio nekoliko ugovora sa Terraformom i njegovim filijalama „da pozajmi desetine miliona [Terra] LUNA tokena“ od Terre i „pruži usluge kreiranja tržišta za transakcije u LUNA, UST i aUST“.

U zamjenu, sporazumi bi Jump Tradingu dali „mogućnost kupovine LUNA tokena uz veliki popust, koji bi se zatim mogli preprodati na tržište kako bi Jump ostvario vlastiti profit.“

Prema podnesku, u maju 2021. – tačno godinu dana prije kolapsa Terrinog ekosistema – UST algoritam stabilnih kovanica nije uspio da zadrži svoju fiksaciju od 1 dolara, što je dovelo do toga da Terraform i njegov izvršni direktor Do Kwon koordiniraju trgovine kako bi podržali cijenu tokena:

“Umjesto da javno priznaju nesposobnost TFL-ovog algoritma da održi UST-ovu oglašenu fiksnu cijenu (koja je bila fundamentalna za percipiranu tržišnu vrijednost UST i aUST), TFL i Kwon su potajno planirali s optuženim Jumpom da manipulišu tržišnim cijenama za UST i aUST tako što su obavljali tajne, koordinisane trgovine kako bi poduprli da UST bude vezan za 1 dolar.”

Navodna šema uključivala je Jumpovu kupovinu više od 62 miliona UST tokena između 23. maja i 27. maja 2021., uzrokujući da se cijena UST vještački poveća na 1 dolar i poveća cijenu AUST.

Kako bi potaknuli i nagradili Jump za njegovu navodnu manipulaciju tržištima, Terra i Kwon su se „složili da modifikuju prethodne sporazume strana i umjesto toga bezuslovno prenesu Jumpu više od 61,4 miliona LUNA tokena uz popust od više od 99% u odnosu na njihovo tadašnje tržišt cijena. Jump je kasnije preprodao te LUNA tokene na tržištu uz zapanjujući profit od preko 1,28 milijardi dolara”, navodi se u sudskom podnesku.

Dana 13. marta, Bloomberg je izvijestio da tužioci Sjedinjenih Država ispituju diskusiju u chat grupi na Telegramu koja uključuje Jump Trading, Alameda Research i Jane Street Group u vezi sa potencijalnim spasavanjem stabilnog novca TerraUSD.

Ministarstvo pravde SAD-a takođe istražuje kolaps stabilcoina koji je doprinio uništenju ekosistema Terra u maju 2022. godine u vrijednosti od 40 milijardi dolara. Dvije agencije — Federalni istražni biro i Kancelarija državnog tužioca za južni okrug New Yorka — su ispitivali bivše osoblje u Terraform Labsu posljednjih sedmica.

Kwon je uhapšen u Crnoj Gori u martu zbog navodnog korištenja lažnih dokumenata. Vlasti Južne Koreje i SAD traže njegovo izručenje. On je trenutno u kućnom pritvoru nakon što je 12. maja pušten uz kauciju od 400.000 evra.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.