london

Londonska berza pokreće kripto ETN 28. maja

 

“Kripto ETN-ovi prihvaćeni za trgovanje na LSE su prikladni samo za profesionalce”, napisala je berza.
Londonska berza (LSE) će lansirati novčanice kojima se trguje na berzi kriptovaluta (ETN) koje prate performanse Bitcoina  i Ethera, 28. maja.

Prema najavi od 25. marta, prijave za kripto ETN-ove mogu se podnijeti već 8. aprila, a uspješna sredstva će biti navedena narednog mjeseca pod uslovom da ih odobri Uprava za finansijsko ponašanje (FCA). Osim toga, emitenti moraju dostaviti nacrt prospekta i pismo u kojem objašnjavaju zašto ispunjavaju ETN zahtjeve do 15. aprila.

Uprkos značajnom interesu investitora, ETN-ovi će biti dostupni samo profesionalnim investitorima u skladu sa zabranom britanske FCA za prodaju kripto derivata i ETN-ova donesenom u januaru 2021. Da bi bili odobreni, kripto ETN-ovi moraju biti fizički podržani, bez zaduženja, imati pouzdanu vrijednost osnovne tržišne cijene i može biti denominovana samo u Bitcoinu ili Eteru. Osnovna sredstva moraju se čuvati od strane licenciranog čuvara protiv pranja novca u Ujedinjenom Kraljevstvu, Evropskoj uniji ili Sjedinjenim Državama.

Izdavači mogu podnijeti do tri različite valutne linije za ETN. “S obzirom na prirodu proizvoda i smjernice za prijem navedene u ovom listu podataka, standardni rokovi prijema se ne primjenjuju na kripto ETN-ove”, napisao je LSE. “Izdavaoci i njihovi savjetnici bi stoga trebali stupiti u vezu s berzom i što prije da razgovaraju o njihovom predloženom prijemu.”

Ovaj potez slijedi korake odobrenja američke Komisije za vrijednosne papire i berze za promptne Bitcoin fondove kojima se trguje na berzi u januaru, iako im nedostaje komponenta maloprodajnog investitora. U svom dvogodišnjem planu, FCA je kao jedan od svojih ciljeva navela pooštravanje mjera protiv zloupotrebe kripto tržišta. Regulator će poboljšati sisteme praćenja i intervencije kako bi pokrio zloupotrebu tržišta i integritet. Prošlog oktobra, FCA je implementirala nova pravila za marketing vezan za kriptovalute, obećavajući “snažne akcije” protiv potencijalnih kršenja.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.