fit21

McHenry poziva Senat da usvoji FIT21 zakon o kriptovalutama prije izbora

 

Široko pozitivno glasanje Predstavničkog doma Sjedinjenih Država o zakonu o kriptoregulaciji FIT21 trebalo bi biti “poziv za buđenje” Senatu da ga brzo usvoji, kaže predstavnik Patrick McHenry.
Odlazeći republikanski poslanik u Sjedinjenim Državama Patrick McHenry izvršio je pritisak na Senat da usvoji ključni zakon o kriptoregulaciji prije predsjedničkih izbora u novembru.

Zakon o finansijskim inovacijama i tehnologiji za 21. vek (FIT21) usvojio je Dom 22. maja uz 71 demokratu i 208 republikanaca za.

“Ovo bi trebao biti poziv za buđenje Senata da treba da nastave s ovim”, rekao je predsjedavajući za finansijske usluge Predstavničkog doma, koji se povlači iz Kongresa u januaru, za Bloomberg 30. maja. “Oni moraju ostati fokusirani na donošenje politike ovdje i da je urade prije izbora.”
Zakon otvara put da većina kriptovaluta bude klasifikovana kao roba i regulisana u okviru Komisije za trgovinu robnim fjučersima.

Kriptoindustrija gleda na CFTC kao na regulatora koji se više zalaže za kripto nego Komisija za vrijednosne papire i berzu – iako bi SEC i dalje imao ovlasti nad kriptovalutama koje nisu dovoljno decentralizirane.
McHenry je rekao da je prva stvar koju je čuo od Senata o FIT21 bio šok zbog “široke margine” koju je prošao u Domu. Nacrt zakona naišao je na protivljenje SEC-a i predsjednika Joea Bidena.

„Za nas da usvojimo taj zakon FIT21 sa dvije trećine glasova Predstavničkog doma u ovim podijeljenim vremenima, to je velika izjava.“
“Ovdje smo da napravimo ozbiljnu politiku”, dodao je. “Želimo imati regulirani oblik digitalne imovine i kriptovalute ovdje u Sjedinjenim Državama.”

Lider demokratske većine Chuck Schumer predvodi 48 demokrata u Senatu u poslaničkom klubu sa sva tri nezavisna doma – u poređenju sa njegovih 49 republikanaca.

Senat nema vremenskih ograničenja kada treba da postupi po FIT21.  Većina – 51 senator – mora glasati za njegovo usvajanje.

McHenry je rekao da radi sa demokratskom predstavnicom Maxine Waters na usvajanju zakona o stabilnom novcu skoro dvije godine i priznao je da će on morati biti priložen većem zakonu kako bi ga prošao kroz Senat.

On je odbacio ideju o vezivanju zakona o stabilnom novcu sa Zakonom o sigurnom bankarstvu, koji kompanijama koje proizvode kanabis daje veći pristup finansijskim uslugama. „Ne podržavam zakon o bankarstvu kanabisa koji je iznesen. Glasao sam protiv toga na posljednja dva kongresa”, rekao je McHenry.

Dodao je da će republikanci “pritisnuti na najbolji način” da natjeraju Schumera i Senat da daju prioritet usvajanju zakona o kriptovalutama.

Predsjednički izbori u SAD zakazani su za 5. novembar.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.