sudija

Sudija odbacuje slučaj Debt Box, nalaže SEC-u da plati 1,8 miliona dolara naknade

Građanska tužba koju je Komisija prvobitno pokrenula 2023. godine okončana je 28. maja, kada je sudija naložio SEC-u da plati advokatske i stečajne troškove.
Federalni sudac naložio je Komisiji za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Američkih Država (SEC) da plati otprilike 1,8 miliona dolara advokatskih i stečajnih naknada u vezi sa građanskim sporom regulatora protiv Digital Licensinga, firme koja posluje kao Debt Box.

U podnesku od 28. maja u američkom Okružnom sudu za okrug Utah, sudija Robert Shelby je potpisao nalog kojim se od SEC-a traži da plati otprilike milion dolara za advokatske honorare i troškove i 750.000 dolara za naknade i troškove stečajnog upravnika. Naredba je stigla istog dana kada je slučaj odbačen bez predrasuda.

sudija1
Sudac je citirao odluku u martu u kojoj je sud utvrdio da se SEC “uključuje u loše namjere” zbog privremene zabrane za zamrzavanje imovine Debt Box-a. Firma je kasnije predala dokumente sudu tvrdeći da su informacije komisije netačne, što je dovelo do prijetnji sankcijama.

Sankcije protiv SEC-a zahtijevale su od komisije da pokrije “sve advokatske naknade i troškove koji proizlaze iz nepromišljeno unesene ex parte olakšice”. Sudija Shelby je u suštini presudio da su svi troškovi koje su tražili optuženi u ovom slučaju “prikladni”, osim jedne naknade od 649 dolara.

“Ovo je značajna pobjeda za nas”, rekao je Debt Box u postu od 28. maja X. “To znači da SEC ne može nastaviti sa ovim slučajem u ovom trenutku.”

U tužbi SEC-a protiv Debt Box-a u julu 2023. navodi se da je firma počinila ilegalnu kripto šemu od 50 miliona dolara. Pošto je kompanija predstavila dokumente koji sugerišu da je komisija dala lažne izjave i lažna predstavljanja u pokušaju da dobije privremenu zabranu pristupa protiv firme, mnogi u kripto prostoru su to naveli kao primjer prekoračenja propisa.

Komisija vodi tužbe protiv nekoliko kripto firmi, uključujući Binance, Kraken, Ripple i Coinbase. Mnogi zakonodavci u američkom Kongresu zagovaraju regulatornu jasnoću u SEC-u u vezi sa digitalnom imovinom kroz zakone poput Zakona o finansijskim inovacijama i tehnologiji za 21. vijek.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.