binance sec

Izvještaj suda potvrđuje da su Binance i SEC u sukobu

 

Sudski podnesci otkrivaju tekuće sukobe između Binancea i američkog SEC-a oko dokaza i dogovora o svjedočenjima svjedoka.
Binance i Komisija za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Država nastavljaju se sukobljavati oko fabrikovanja dokaza i iskaza svjedoka u slučaju regulatora protiv ove kripto berze, pokazuju sudski dokumenti.

Prema zajedničkom izvještaju o statusu podnesenom 25. januara, SEC tvrdi da “postoje važni aspekti otkrića iz BAM-a koji su neriješeni”. BAM Trading Services je matična kompanija Binance.US.

Zahtjevi SEC-a za dokaze od Binancea u sudskom slučaju bili su opsežni i doveli su do nekih sporova, posebno u vezi sa skrbništvom i likvidnošću imovine. Regulator je tražio dokaze da je Binance.US imao backdoor za potencijalnu kontrolu imovine kupaca na način sličan FTX-u.

Advokati BAM-a tvrde da su u potpunosti ispoštovali uslove za izradu dokumenata predviđenih naredbom o saglasnosti i zahtjevu za ubrzani naplatu, pozivajući sud da potvrdi da je BAM izvršio sve svoje obaveze.

“U tom trenutku, BAM vjeruje da će više nego razumno ispoštovati svoje obaveze prema nalogu o saglasnosti i traži da se ubrzano otkrivanje smatra potpunim u odnosu na BAM, posebno s obzirom na to koliko su štete i tereta uzrokovali u proteklih sedam mjeseci.”

Nalog o pristanku je pravni sporazum koji precizira šta SEC smije istražiti. BAM tvrdi da bi istraga SEC-a trebala biti ograničena na potvrđivanje da je imovina klijenata sigurna i pravilno evidentirana, optužujući regulatora da je prekoračio ovaj opseg širokim istraživanjem BAM-ovih skrbničkih politika, procedura i praksi, kako trenutnih tako i istorijskih.

Još jedan problem u ovom predmetu je ispitivanje svjedoka. Konkretno, u dokumentu su navedeni zahtjevi na čekanju za “bivšeg generalnog direktora i finansijskog direktora BAM-a”, Briana Shrodera i Jasmine Lee.

“BAM ne vjeruje da SEC ima pravo na bilo kakve dodatne izjave sadašnjeg ili bivšeg osoblja BAM-a jer je, između ostalih razloga, SEC već razriješio desetak svjedoka tokom ubrzanog otkrivanja.”

Advokati BAM-a i SEC-a takođe razgovaraju o mogućem ispitivanju suosnivača Binancea Changpenga Zhaoa, s trenutnim nesuglasicama oko obima, vremena, lokacije i broja polaganja.

Zhao je dao ostavku na mjesto izvršnog direktora Binancea u novembru 2023. u sklopu nagodbe od 4,3 milijarde dolara s američkim regulatorima. Izricanje presude zakazano je za 23. februar 2024. godine, dok je sljedeći izvještaj o statusu slučaja dostavljen do 15. februara. Zhao je trenutno na slobodi uz garanciju od 175 miliona dolara u Sjedinjenim Državama, prijeti mu do 18 mjeseci zatvora.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.