stablecoinsjpg

MMF upozorava da bi stabilni novčići mogli da predstavljaju „rizik od zaraze“ u globalnom finansijskom sistemu

Novi izvještaj Međunarodnog monetarnog fonda, zalaže se za propise koji osiguravaju investitorima da znaju koliko su stabilni novčići podržani.

Ukratko

Međunarodni monetarni fond vjeruje da kriptovalute još ne predstavljaju rizik za globalni finansijski sistem.
Međutim, zabrinut je zbog rastućih tržišnih ograničenja stabilnih kovanica kao i njihove podrške.

U svom izvještaju o globalnoj finansijskoj stabilnosti za 2021. godinu, MMF kaže da kriptovalute još ne predstavljaju sistemsku prijetnju međunarodnom sistemu, ali da “rizike treba pomno pratiti s obzirom na globalne implikacije i neadekvatne operativne i regulatorne okvire u većini nadležnosti”.

Da bi se otklonili ovi nedostaci, poziva se na „globalne standarde za kripto imovinu“. To bi, vjeruju, moglo da pomogne u odbrani od “zaraznog rizika” na drugim tržištima.

MMF ima veliki uticaj i je tijelo od 190 država članica, koje promoviše globalnu trgovinu, smanjenje siromaštva i stabilne monetarne politike. Koristi članarinu svojih članova za davanje zajmova drugim članovima, koji se slažu sa njenim uslovima. Prema podacima iz aprila 2021. godine, za takve kredite na raspolaganju je oko 1 trilion dolara, što je nešto manje od polovine ukupne tržišne kapitalizacije kriptovaluta.
Ovaj podnaslov ovogodišnjeg izvještaja „COVID-19, kripto i klima: navigacija u izazovnim tranzicijama“ prikazuje stanovište MMF-a, povezivanjem digitalne imovine sa pandemijom i potencijalnom katastrofom. Ali sam izvještaj je odmjereniji, pozivajući se na „i mogućnosti i izazove“ koji proističu iz rasta digitalne imovine.
“Brzi rast ekosistema praćen je ulaskom novih entiteta, od kojih neki imaju loše operativne okvire, okvire za upravljanje sajber rizikom i vođenje”, navodi se u izvještaju, ukazujući na prekide usluga na razmjenama, napade na centralizovane platforme na kojima su kriptovalute i dalje zavisne i niska transparentnost oko izdavanja i distribucije nekih tokena.

Iako je sve ovo dovelo do gubitaka za pojedince, koji mogu biti osakaćeni sa prevelikim zaduživanjem, oni nisu uticali na trenutni finansijski poredak. Ali to bi se moglo promijeniti, kaže MMF, pogotovo jer se većina obima trgovanja kriptovalutama dešava na jednoj berzi, Binance, a stabilancoin Tether je primarno sredstvo za trgovanje bitkoinima; napadi na bilo koji entitet, digitalno ili putem regulatornog pritiska, mogli bi oslabiti čitav ekosistem i naslijeđene finansijske sisteme na koje se oslanjaju.

Izvještaj troši mnogo prostora na detalje o tome kako stabilni novčići, koji su obično vezani 1:1 za američki dolar ili drugu fiat valutu, predstavljaju rizik, s obzirom na to da su različito regulisani od nadležnosti do nadležnosti i da su uspjeli da pređu sa tržišne kapitalizacije od otprilike 20 milijardi dolara do 120 milijardi dolara u prošloj godini.

MMF uočava nekoliko problema. Prvi je “loše otkrivanje podataka” u nekim slučajevima o tome kako se podržava stabilni novčić. Zaista, vodeći stabilancoin Tether, kritikovali su njegovu kritičnost zbog načina na koji se stabilancoin može otkupiti. Nakon godina insistiranja da je svaki USDT u opticaju u banci podržan sa dolarom, firma je polako prešla na tu tvrdnju. „Izvještaj o uvjeravanju“ od avgusta 2021. revizora Kajmanskih ostrva otkrio je da su oko polovine Tetherovih rezervi zapravo komercijalni papiri, vrsta duga i depozitne potvrde.

Predsedavajući američkih Federalnih rezervi, Jerome Powell, svjedočio je pred Kongresom da su komercijalni papiri obično likvidni, sve dok odjednom to ne prestanu biti, a ovo se obično događa u vrijeme duboke finansijske krize. On smatra da bi stabilne novčiće trebalo regulisati na isti način kao i tržišta novca; MMF je poslao ovakvu procjenu. Raspravljajući o izvještaju o Yahoo Finance Live, direktor MMF-a za monetarna i kapitalna tržišta, Tobias Adrian, rekao je: „Kada pogledate tržišnu kapitalizaciju stabilnih novčića, oni su reda veličine sa nekim od najvećih ofšor fondova na tržištu novca, tako da nisu mali.”

Štaviše, MMF primjećuje da “neki stabilni novčići mogu biti predmet provjera, sa posljedicama po finansijski sistem.” Ukazalo se na stabilcoin IRON, čiji je algoritamski zasnovan ekosistem propao u junu, zajedno sa ulaganjem Marka Cubana u njega. Ovi pokreti, koji mogu biti izazvani zabrinutošću da se imovina ne može otkupiti po njenoj punoj vrijednosti, mogli bi tada rezultirati vatrenom prodajom komercijalnih papira, koje su te blagajne stabilnih kovanica držale u rezervi.

MMF kaže: “Rizik od zaraze može biti mnogo veći ako su rezervna sredstva koncentrisana u određenim izdavaocima ili sektorima. Iako bi ovaj rizik, za sada, mogao biti specifičan za Tether, s obzirom na njegovu veličinu i vrste posjeda, ova vrsta rizika od zaraze mogla bi se razviti i na druge stabilne novčiće u budućnosti.”
Što se tiče toga, MMF ne predlaže zabranu ili suzbijanje. Adrian je rekao: “Pozvali bismo regulatore da pobliže pogledaju stabilne novčiće i uvedu regulaciju, kako bi investitori znali kakve rezerve podržavaju tvrdnje o stabilnosti.”

Međutim, ne slažu se svi sa dijagnozom MMF a. Steven Kelly, istraživač saradnik na Yale programu za finansijsku stabilnost, tvitovao je da “zabrinutost zbog nestabilnosti prevazilazi komercijalne novine itd.”

Iako je njihovo stavljanje u kratkoročne državne blagajne ili čak u gotovinu, uobičajeno rješenje, oba principa imaju svoja ograničenja. “Stablecoins koji se prebacuje u trezorske zapise, takođe bi mogao da poveže neke bankarske sisteme sa sudbinom stabilnih kovanica, koje imaju upitnu infrastrukturu i upravljanje rizikom, ograničene ulične odnose i izložene su događajima u kripto”, napisao je on.

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i spekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice ili pisca da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek treba konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.