dutch bank

Nizozemska banka ING prodaje alat za digitalnu imovinu Pyctor GMEX-u

GMEX je kupio ING-ov Pyctor posao da poveže CeFi i DeFi usred sve veće potražnje za hibridnim finansiranjem.

ING Group, holandska multinacionalna korporacija za bankarstvo i finansijske usluge, prenijela je svoje poslovanje s digitalnom imovinom Pyctor u kompaniju za infrastrukturu za trgovinu imovinom, GMEX.

GMEX je kupio ING-ovo rješenje za čuvanje digitalne imovine Pyctor na institucionalnom nivou u višemilionskom poslu, navele su kompanije u zajedničkom saopštenju u ponedjeljak.

Ponuda Pyctora nadopunjuje GMEX-ovu uslugu MultiHub, institucionalno poslovanje na više platformi pokrenuto prošle godine s misijom da premosti jaz između centralizovanih financija (CeFi) i decentraliziranih financija (DeFi), izjavio je to CEO GMEX-a, Hirander Misra.

Pyctor proširuje MultiHub brojnim mogućnostima fokusiranim na digitalna sredstva, uključujući funkcije pametnih ugovora, čuvanje nakon trgovanja i institucionalne mrežne mogućnosti poput fragmentacije privatnih ključeva.

Pyctor je takođe dizajniran da podrži usklađenost sa propisima, uključujući glavni okvir protiv pranja novca od strane Radne grupe za finansijsku akciju (FATF) koji se još naziva i Pravilo putovanja.

„Postoji potreba tržišta za ovakvom vrstom ponude koju je kreirala banka za banke, upravljače imovinom i korporativne klijente, koja sada može raditi u neutralnom okruženju“, rekao je Misra. Institucije sve više nastoje da prošire svoje mogućnosti na trgovinu digitalnom imovinom i poravnanje na način koji je interoperabilan sa postojećim CeFi sistemima i klasama sredstava, dodao je izvršni direktor, navodeći:

“Ovo zahtijeva potrebu za hibridnim financiranjem, ili HyFi, koji isporučuje hibridno digitalno tržišno infrastrukturno rješenje sa interoperabilnosti više blokova i API integracijom u tradicionalne sisteme kako bi se osigurao kohezivan pristup.”

ING je pokrenuo Pyctor kao projekat inkubiran iz svog inovativnog ogranka ING Labs u Amsterdamu 2018. Pyctorova tehnologija upravlja privatnim ključevima tako što ih fragmentira i distribuira među blockchain čvorovima koje hostuju regulisane institucije.

ING je završio Pyctorov prvi dokaz koncepta 2019. godine, a zatim je formirao radnu grupu za ispitivanja u Sandboxu, uključujući učešće velikih svjetskih banaka i firmi poput BNP Paribas, Citi, ABN AMRO, Societe Generale, Invesco, UBS, State Street, Forge i drugih.

ING radi na vlasničkim alatima za čuvanje kriptovaluta najmanje od 2019. zajedno sa mnogim drugim aktivnostima vezanim za blockchain. ING je 2021. godine proveo probu DeFi protokola o međusobnom kreditiranju sa Holandskom upravom za finansijska tržišta.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.