germany

Njemačka je zemlja koja je najprijateljski nastrojena prema kriptovalutama

Ova zemlja je prestigla Singapur nakon bikovskih signala u prvom kvartalu, prema najnovijoj rang-listi Coincub-a

  • Njemačka je posljednjih mjeseci postala dom za sve veći broj proizvoda kojima se trguje na kripto berzi
  • Sjedinjene Države su rangirane na trećem mjestu zbog svoje dominacije hešrejta rudarenja

Njemačka je prestigla Singapur kao zemlju sa najviše kriptovaluta, prema izvještaju Coincuba.

U izvještaju kompanije za prvi kvartal 2022. godine rangirano je 46 zemalja na osnovu niza faktora, uključujući novododate kategorije kao što su broj inicijalnih ponuda kovanica (ICO) u svakoj zemlji, učestalost slučajeva prevare i dostupnost kripto kurseva od strane vodećih institucija.

“Kako se događaji razvijaju, nadilazimo zakone ili čiste brojke i uvodimo nove dimenzije koje su ključne za definisanje kripto-prijaznosti ili zrelosti zemlje”, rekao je izvršni direktor Coincuba Sergiu Hamza u izjavi.

Njemačka je prošle godine zauzela četvrto mjesto na Coincubovoj listi.

Nadogradnja dolazi nakon što je kripto berza KuCoin objavila prošlog mjeseca izvještaj koji pokazuje da 16% njemačke populacije između 18 i 60 godina posjeduje kriptovalute ili je trgovalo u posljednjih šest mjeseci. Četrdeset jedan odsto tih investitora namjerava da poveća izdvajanja za kripto u narednih šest mjeseci.

Njemački časopis Capital prvi je obavijestio u decembru da su štedionice u zemlji, koje drže više od 1 bilion eura, željele ponuditi novčanik za trgovinu kriptovalutama. Izvještaj Coincuba nazvao je tu odluku “prekretničkim” razvojem koji signalizira veće institucionalno prihvatanje kriptovaluta.

Njemački berzanski operater Deutsche Boerse također je u posljednjih nekoliko mjeseci uvrstio više od 20 proizvoda kojima se trguje na kripto berzi (ETP) na svojoj digitalnoj berzi Xetra. Izdavači fondova kao što su WisdomTree, CoinShares i 21Shares imaju sve navedene proizvode u zemlji odnedavno.

Singapur, koji je prethodno bio na prvom mjestu, pao je na drugo mjesto zbog vladinih odluka da ograniči oglašavanje kripto usluga i suzbijanja bitcoin bankomata, navodi Coincub.

Sjedinjene Države su rangirane na trećem mjestu među zemljama prijateljskim kriptovalutama dijelom zbog svoje odluke da traže jasniju regulaciju kriptovaluta, navodi se u izvještaju.

Predsjednik Joe Biden potpisao je izvršnu naredbu kojom se vladine agencije pozivaju da rade zajedno na proučavanju “odgovornog razvoja” digitalne imovine. Američka ministarka finansija Janet Yellen ponovila je te pozive u raspravi koju je izvršni direktor MicroStrategyja Michael Saylor nazvao “vjerovatno najvažnijim govorom 21. stoljeća”.

SAD su takođe zauzele prvo mesto u rudarstvu jer na ovu zemlju otpada oko 35% globalnog hešrate-a — ispred drugoplasiranog Kazahstana, koji iznosi oko 18%.

Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su zauzeli 22. mjesto, bili su novi dodatak na listi nakon svojih nedavnih planova da postanu jedna od svjetskih kripto žarišta.

Dubai je prošlog mjeseca otkrio svoje prvo zakonodavstvo o kriptovalutama koje nadgleda nova regulatorna agencija, a emirat je nedavno dao licence kripto berzama FTX i Binance za rad tamo.

Kina je ostala na dnu liste nakon široko rasprostranjene zabrane trgovanja i rudarenja kriptovaluta.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.