njemacka

Njemačka policija zaplijenila je 2,1 milijarde dolara u Bitcoinu od nezakonitog share-ovanja datoteka

 

Njemačke vlasti zaplijenile su oko 50.000 Bitcoina u vrijednosti od oko 2,1 milijarde dolara.

Akcija je dio opsežne istrage usmjerene na online servis za razmjenu fajlova koji vlasti smatraju nezakonitim. Predstavlja najveću količinu Bitcoina koju je ikad osigurala njemačka policija. Operacija je bila kolaborativna i uključivala je državno tužilaštvo Saksonije, njemačku Federalnu kancelariju kriminalističke policije i američki Federalni istražni biro.
Istraga se fokusirala na dvije osobe za koje se vjeruje da su prikupile ovu ogromnu količinu Bitcoina (BTC) kroz profit koji je generisala njemačka web stranica za razmjenu datoteka, koja je prestala s radom 2013. godine.

Prema navodima tužioca, jedan od osumnjičenih je ovu digitalnu imovinu prebacio u novčanik koji kontroliše federalna policija Njemačke.

Bitcoin doživljava uzastopni mjesečni rast, što bi moglo biti njegov najduži niz dobitaka od povećanja potaknutog financijskim politikama vođenim pandemijom.

Ova najnovija akcija za provođenje zakona naglašava stalnu budnost protiv ilegalnih online aktivnosti i sve veći značaj kriptovalute u takvim operacijama.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.