bitcoin

Bitcoin se vraća iznad 43.000 dolara

 

Bitcoin (BTC) je u srijedu skočio preko 43.000 dolara, prvi put od brzog sloma u ponedjeljak, povukavši tržište kriptovaluta i dionice kompanija fokusiranih na digitalnu imovinu na više dok su Federalne rezerve (Fed) signalizirale smanjenje kamatnih stopa za sljedeću godinu.

Dok su zvaničnici američke centralne banke ostavili stopu fondova Fed-a na 5,25%-5,5% u srijedu, zaključivši decembarski sastanak Federalnog odbora za otvoreno tržište (FOMC), predviđali su da će stopa do kraja 2024. godine pasti na 4,6%, što ukazuje na otprilike tri 25 baznih poena.

Prinosi na obveznice i indeks američkog dolara (DXY) naglo su pali u odnosu na projekciju Fed-a, podržavajući rast rizične imovine na širokom tržištu uključujući dionice i kriptovalute.
BTC, najveća kripto imovina, premašio je 43.000 dolara do kasnih popodnevnih sati u SAD-u, popevši se za skoro 5% sa ispod 41.000 dolara ranije u toku dana.

Tokeni sa velikim kapitalom Avalanche (AVAX), Cardano (ADA) i Injective (INJ) ostvarili su rast od blizu 10%, što čini indeks platforme CoinDesk Smart Contract Platform (SMT) najuspješnijim među CoinDesk-ovim kripto sektorima.
CoinDesk Market Index (CMI), koji prati ponderisanu korpu od skoro 200 digitalnih sredstava, porastao je za 3,8% u posljednja 24 sata.

Dionice vezane za kriptovalute takođe su porasle. Kripto berza Coinbase (COIN) zatvorila je trgovinsku sesiju za skoro 8% više, dok je MicroStrategy (MSTR) Michaela Saylora ojačala 5%.
Kopači bitcoina koji se nalaze na američkoj berzi Marathon Digital (MARA), Riot Platforms (RIOT), CleanSpark (CLSK) – koji se često vide kao opklada na BTC – porasli su za 8%-16% tokom dana.

“Istorijski gledano, zadržavanje ili smanjenje kamatnih stopa ima tendenciju da unese optimizam među investitore, jer implicira veći raspoloživi prihod i potencijalno veća ulaganja u različite klase imovine”, rekli su analitičari Bitfinexa u utorak. „Ovaj efekat nije ograničen na tradicionalna tržišta, već se proteže i na nova sredstva kao što su kriptovalute.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.