commerzbank

Commerzbank dobila licencu za čuvanje kriptovaluta u Njemačkoj

 

Njemačka banka Commerzbank prva je banka s punom uslugom u ovoj zemlji koja je od lokalnih regulatora dobila dozvolu za čuvanje kriptovaluta.

Njemačka banka Commerzbank dobila je licencu za čuvanje kriptovaluta od strane lokalnih regulatora, prema najavi zajmodavca od 15. novembra.

Commerzbank kaže da je to prva njemačka banka sa “potpunim uslugama” kojoj je dodijeljena ova licenca u zemlji u skladu sa pravnim okvirom njemačkog Zakona o bankama. To ovoj banci omogućava da ponudi skrbništvo nad kripto imovinom i omogućiće joj da ponudi “dalje usluge digitalne imovine”.

Jörg Oliveri del Castillo-Schulz, glavni operativni direktor Commerzbanke, rekao je da je sticanje licence “važna prekretnica”.

“Ovo naglašava našu stalnu posvećenost primjeni najnovijih tehnologija i inovacija, i čini temelj za podršku našim klijentima u oblastima digitalne imovine.”

Banka je saopštila da je njen prvi korak sada uspostavljanje platforme koja je „sigurna i pouzdana“ i koja je u potpunosti u skladu sa lokalnim propisima, dok istovremeno podržava svoje institucionalne klijente kroz usluge čuvanja kriptovaluta putem blockchaina.

Razvoj Commerzbanke prati slične vijesti iz Njemačke, gdje je treća po veličini banka u zemlji, DZ Bank, 6. novembra otkrila svoje ponude kripto skrbništva za institucionalne investitore.

DZ banka najavila je novu platformu za obradu i skladištenje digitalnih finansijskih instrumenata. Takođe je rečeno da su u junu 2023. podnijeli zahtjev za licencu za čuvanje kriptovaluta kako bi se omogućilo institucionalnim investitorima i privatnim klijentima da kupuju kriptovalute.

U septembru je kompanija za čuvanje kriptovaluta BitGo iz Sjedinjenih Američkih Država dobila licencu od njemačkog Saveznog financijskog nadzornog tijela za proširenje usklađenosti s lokalnim propisima nakon tri godine rada njihove lokalne podružnice.

Kripto je u Njemačkoj dobio značajan zamah tokom prošle godine. U martu je Deutsche WertpapierServiceBank pokrenula svoju wpNex platformu za trgovanje kriptovalutama, nudeći za 1.200 banaka i štedionica u Njemačkoj pristup industriji digitalne imovine.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.