Optužena Kripto berza Bitzlato objavila da planira nastaviti sa radom

Saosnivač kripto berze iz Hong Konga, Bitzlato, koja je optužena za pranje novca i kojoj su serveri zaplijenjeni u velikoj međunarodnoj operaciji početkom januara 2023. godine, objavio je da berza planira da nastavi sa radom i da dozvoli djelomično preuzimanje korisničkih sredstava.

Saosnivač kripto berze Bitzlato, Anatoly Legkodymov, zajedno sa još nekoliko izvršnih direktora, uhapšen je u velikoj međunarodnoj operaciji. Anton Shkurenko je izjavio da je policija zaplijenila vruće novčanike berze, na kojima se nalazilo 35% sredstava korisnika u raznim kriptovalutama.

Shkurenko je izjavio da će berza nastaviti sa radom i da je uvjeren 100% da će dozvoliti povlačenje 50% korisničkih sredstava u Bitcoinu na dan ponovnog otvaranja berze, sa Bitzlato novčanika. Za ostale kriptovalute, povlačenje sredstava će se vršiti postepeno.

Ova berza je ranije bila malo poznata ali je tokom januara 2023. dospjela u novinske naslove jer je optužena za pranje novca u vrijednosti od preko 700 miliona dolara, koji su povezani sa ruskim kriminalcima. Legkodymov je građanin Rusije i većinski vlasnik berze Bitzlato, koji je živio u Kini a uhapšen je u Majamiju.

Policijska agencija Evropske Unije, Europol, je izjavila da je berza Bitzlato razmjenila skoro bilion dolara povezan sa kriminalnim aktivnostima.

 

Upozorenje

Imajte na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažete u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.