AAVE

Predstavljamo vam AAVE

Aave je decentralizovani finansijski protokol koji omogućava ljudima da iznajme i pozajme kripto.

Iznajmljivači zarađuju kamatu polažući svoja kripto sredstva u specijalno napravljene bazene likvidnosti. Pozajmljivači tada mogu koristiti njihova kripto sredstva kao kolateral da bi uzeli „brzu pozajmicu“ (flash loan) koristeći ovaj bazen.

Kada je lansiran u novembru 2017, Aave (što znači duh na Finskom jeziku) je originalno poznat kao ETHLend, ali se preimenovanje u Aave dogodilo u septembru 2018. godine.

AAVE omogućava imaocima tokena smanjene cijene naknada na platformi, a takođe služi i kao token za upravljanje, dajući vlasnicima glas za razvijanje protokola u budućnosti.

Ko su osnivači?

Aave, i njegovog prethodnika ETHLend, je osnovao Stani Kulechov. U to vrijeme, Stani je bio frustriran nedostatkom aplikacija za posuđivanje na Ethereumu i ovaj projekat je napravljen prije nego što su decentralizovane finansije postojale.

Kulechov je serijski preduzetnik koji je studirao prava i počeo sa programiranjem kada je bio tinejdžer. Bio je rani usvajač u blockchain prostoru. Izvršni direktor je rekao da je htio da preimenuje ETHLend u Aave, da bi kompanija mogla ponuditi širi spektar usluga, pored pozajmljivanja Ethera.
Glavni cilj Aave tržišta su ljudi koji su već uključeni u kripto zajednicu, kaže Kulechov.

Šta Aave čini posebnim?

Aave ima nekoliko jedinstvenih prodajnih tačaka, kada se poredi sa svojom konkurencijom u već jako gustom tržištu. Tokom DeFi ludila, ljeta 2020. godine, Aave je bio jedan od najvećih projekata u smislu totalne vrijednosti kripta zaključanog u njegovom protokolu.

Ovaj projekat omogućava ljudima da iznajme i pozajme oko 20 kripto valuta, što znači da korisnici imaju širi izbor. Jedan od prepoznatljivih proizvoda ovog protokola jesu „flash loans“, koji su nazvani kao prve nekolateralizovane opcije pozajmica u DeFi prostoru. Ali, moraju biti plaćeni tokom iste transakcije.
Još jedna velika prodajna tačka je, kako oni koji pozajmljuju kroz Aave mogu mijenjati fiksne i promjenljive kamatne stope. Dok fiksne stope mogu obezbijediti neku vrstu sigurnosti, vezano za troškove tokom vremena naglih promjena na tržištu, promjenjive stope mogu biti korisne kada onaj koji pozajmljuje smatra da će cijene pasti u skorijoj budućnosti.

Kako je mreža obezbijeđena?

Aave-ov protokol otvorenog koda je napravljen na Ethereumu, i predstavlja blockchain koji trenutno pretvara transakciju iz dokaza o radu (PoW) u dokaz o udjelu (PoS).

Gdje možete kupiti Aave?

Aave tokene možete kupiti na svim većim kripto berzama kao što su: Binance, Gate.io, KuCoin, Kraken, FTX, Coinbase Exchange i mnogim drugim.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.