loopring

Predstavljamo vam LOOPRING – (LRC) token

Šta je LOOPRING – (LRC)?

LRC je Loopringov token baziran na Ethereumu, a to je zapravo otvoreni protokol za pravljenje decentralizovanih kripto berzi.

U 2020. godini prosječni dnevni obim trgovanja kriptovalutama iznosio je između 50-200 miliona dolara. Većina ove trgovine odvijala na se na centralizovanim berzama, onlajn platformama kojima su upravljala privatne kompanije koje su koristile novac korisnika da bi obavljale kupovine i prodaje.

Ovakve platforme su imale veliki broj mana koje su im bile zajedničke, tako se pojavio novi tip berze, decentralizovani, kako bi prevazišao ove nedostatke. Međutim, ni potpuno decentralizovane berze nisu bez mana.
Loppringov stvarni cilj je da kombinuje centralizovano spajanje narudžbi za izvršavanje prodaje ili kupovine, sa decentralizovanim (na blockchainu) izvršavanjem u hibridni proizvod, koji će koristiti nabolje stvari iz centralizovanih i decentralizovanih berzi.

LRC token je postao dostupan javnosti tokom ICO (Initial Coin Offering) u avgustu 2017. godine, dok je Loopring protokol prvi put lansinran na Ethereum glavnoj mreži u decembru 2019.

Ko su osnivači Loopringa?

Osnivač i trenutni CEO Lupring fondacije, koji se bavi razvojem Loopring protocola, Daniel Wang, je softver inženjer i preduzetnik iz Kine.

Wang je diplomirao računarske nauke na univerzitetu za nauku i tehnologije u Kini. Odbranio je i master diplomu na istom polju na Arizona državnom institutu.

Prije nego što je počeo sa radom na Loopringu, Wang je držao nekoliko menadžerskih i izvršnih pozicija u velikim tehnološkim kompanijama. Bio je glavni inženjer za softver za proizvodnju medicinskih uređaja u Boston Scientific kompaniji. Stariji inženjer za pretrage, preporuke i sisteme reklamiranja u kineskom gigantu JD.com, kao i vođa za tehnologiju i stariji softver inženjer u Google-u.

Wang je bio saosnivač još nekoliko kompanija: Yunrang (Peking) Information Tehnology Ltd. i kompanija za usluge kriptovaluta Coinport Tehcnology Ltd.

Šta Loopring čini jedinstvenim?

Glavna ideja iza Loopringa jeste da kombinuje elemente centralizovanih i decentralizovanih kripto berzi te da stvori protokol koji će koristiti njihove jedinstvene prednosti i eliminisati nedostatke.

Centralizovane berze su trenutno glavni oblik operacija u uslugama kripto razmjene. Dok su popularne berze jako zgodne, korištenje istih nosi određene rizike, od kojih je glavni posjedovne prirode. Zbog toga što berze koriste sredstva korisnika između polaganja (depozit) i povlačenja (withdraw), ova sredstva su izložena riziku da budu djelomično ili potpuno izgubljenja zbog potencijalnih hakerskih napada, malizicioznih aktera na berzama ili regulatornih intervencija.

Još jedan veliki problem za centralizovane berze jeste nedostatak transparentnosti. Činjenica da se trejderi ne nalaze na blockchainu, nego su sačuvani u internim arhivama berzi, omogućava da se manipuliše cijenom od strane berze i dozvoljava da se sredstva korisnika upotrebljavaju u neovlaštene svrhe dok su u posjedu berzi.
Da bi se eliminisao ovaj problem, nova vrsta trejding usluga se pojavila u proteklih nekoliko godina, a to su decentralizovane kripto berze DEX (Decetralized Cypto Exchange). Umjesto da drže sredstva korisnika kod sebe i obavljaju procese trgovanja, DEX zapravo pomaže da se naredbe za prodaju i kupovinu povežu direktno jedna sa drugom na javnom blockchainu.

Dok uklanjaju posjedovne i rizike transparentnosti, DEX-ovi imaju i svoje mane. Većinom je to manja efikasnost (kada se upoređuju centralizovanim alternativama) koja se povezuje sa ograničenom sposobnošću predmetnih blockchaina i fragmentisane likvidnosti.

Loopring protokol teži ka uzadržavanju prednosti centralizovanih berzi dok istovremeno smanjuje ili eliminiše njihove nedostatke kroz inovativni hibridni sistem. Kroz sprovođenje zahtjeva na centralizovan način ali izvšavanje razmjena na blockchainu i kombinujući čak do 16 zahtjeva istovremeno umjesto omogućavanja striktno jedan-na-jedan parova za razmjenu, Loopring očekuje da poveća efikasnost izvršavanja zahtjeva, kao i da poboljša likvidnost DEXova.

Kako je Loopring mreža osigurana?

Loopring radi na Ethereum i Neo blockchainu i planira da doda Qtum blockchain. Svaka od ovih mreža ima svoj token. LRC i LRN za Ethereum kao i Neo, a kada se omogući i Qtum, token Qtum mreže će se zvati LRQ.
Ovi tokeni su obezbjeđeni putem hash funkcija njihovih matičnih blockchain platformi. LRC je obezbjeđen od strane Ethereumovog Ethash-a, LRN je obezbjeđen Neovim SHA256 i RIPEMD169 i LRQ će biti obezbjeđen Qtumovim PoS algoritmom PoSv3.

Gdje možete kupiti Loopringov LRC?

LRC token možete kupiti na kripto berzama: Binance, Coinbase Pro, Bilaxy, OKEx, Huobi Global i mnogim drugim.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.