rudari

Rudarenje bitcoina poraslo za 10% nakon što je Trump obećao da će podržati američke rudare

 

Najveći dobitnici 12. juna bili su TeraWulf, Hut 8 Mining i Core Scientific.
Dionice rudara bitcoina (BTC) porasle su dvocifreno u srijedu, dan nakon što je predsjednički kandidat Sjedinjenih Država Donald Trump obećao da će pojačati rudarske operacije u zemlji.

Tramp je rekao da želi da “svi preostali bitcoini budu NAPRAVLJENI U SAD!!!” dodajući da bi to pomoglo zemlji da bude “ENERGETSKI DOMINANTNA” u objavi od 12. juna, koja je uslijedila ubrzo nakon sastanka na kojem je bio domaćin sa nekim od najviših rukovodilaca industrije. Trump je takođe navodno rekao rukovodiocima industrije da je obećao da će podržati sektor ako bude izabran za predsjednika u novembru.

Trgovcima akcijama za rudarenje bitcoina naizgled su se svidjela Trumpova obećanja.

TeraWulf (WULF) i Hut 8 Mining (HUT) bili su najveći pokretači među 10 najvećih Bitcoin rudara po tržišnoj kapitalizaciji, povećavši se za 10,5% odnosno 10,07% 12. juna, prema Google Financeu.

rudari1
Promjena cijene dionica TeraWulfa 12. juna. Izvor: Google Finance

Core Scientific (CORZ), Iris Energy (IREN) i Cipher Mining (CIFR) zaokružili su prvih pet sa povećanjem od 9,87%, 9,72% i 8,94%.

Industrijski teškaši CleanSpark (CLSK) i Riot Platforms (RIOT) takođe su ojačali za 8,15% i 6,5%, ali je najveći Bitcoin rudar po tržišnoj kapitalizaciji, Marathon Digital (MARA), porastao samo za 2,4% tog dana.

Kineski rudar Bitcoina Canaan (CAN) bio je jedini Bitcoin rudar među 20 najboljih po tržišnoj kapitalizaciji koji je zabilježio pad cijene dionica 12. juna.

Snažan dan povećao je tržišnu kapitalizaciju industrije rudarenja bitcoina na 26,4 milijarde dolara, prema tržišnoj kapitalizaciji kompanija.

Poskupljenje rudarskih akcija došlo je na dan kada je Bitcoin uspio da poraste samo 1,4% na 68,365 dolara u poslednja 24 sata.

CleanSpark i TeraWulf su bili dva od najboljih u 2024. godini, s porastom od 58,55% i 66,96% od početka godine.Ali nisu svi rudari Bitcoina uspjeli nastaviti rast cijene dionica ove godine. Marathon Digital je pao za 11,43% od početka godine, dok je Riot Platforms pao za skoro 31% u 2024.

rudari2
Marathon Digital-ova promjena cijene dionica od godine do danas. Izvor: Google Finance

Trump i nekoliko rukovodilaca industrije razgovarali su o tome kako bi rudarenje bitcoina moglo ojačati električnu mrežu i stvoriti više radnih mjesta na sastanku održanom u njegovom odmaralištu Mar-a-lago 11. juna.

Među prisutnima su bili izvršni direktor Riot Platforms-a Jason Les i šef javne politike kompanije Brian Morgenstern, izvršni predsjednik CleanSpark-a Matthew Schultz i Amanda Fabiano, direktorica odbora u TeraWulf-u. Svi ti rukovodioci ove industrije obavijestili su o pozitivnim iskustvima s Trumpom te noći.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.