btch

Američke kripto dionice su ojačale prvog dana trgovanja nakon prepolovljenja Bitcoina

 

Američke dionice za rudarenje kriptovaluta porasle su u prvom trgovačkom danu nakon prepolovljenja Bitcoina za vikend, iako su nagrade za rudarenje sada 50% niže.
Akcije Sjedinjenih Država koje se odnose na kriptovalute su u ponedjeljak ostvarile rast zajedno sa širim tržišnim usponom samo nekoliko dana nakon prepolovljenja Bitcoina – uz izvjesne dvocifrene procentualne dobitke.

Pet najvećih Bitcoin rudara u zemlji kojima se javno trguje po tržišnoj kapitalizaciji, Marathon Digital (MARA), CleanSpark (CLSK), Riot Platforms (RIOT), Cipher Mining (CIFR) i Hut 8 (HUT), svi su dobili tokom trgovačkog dana 22. aprila i su nastavili da dobijaju na trgovanju nakon radnog vremena, prema Google Finance.

Stronghold Digital Mining (SDIG) bio je najveći dnevni dobitak u vezi s kriptovalutama sa porastom od 35,3% na 3,64 USD, produživši 4% nakon radnog vremena na skoro 3,80 USD.

Riot je uslijedio sa skokom od preko 23% na 11,24 dolara i rastom od 3,2% nakon zvona na 11,60 dolara.

btch1
Prvih 10 američkih dionica za rudarenje kriptovaluta prema njihovom porastu od 22. aprila. Izvor: CompaniesMarketCap

Sve u svemu, američki kripto rudari zabilježili su rast cijena na dan produživši svoje poskupljenja od petka, 19. aprila.

Valkyrie Bitcoin Miners ETF (WGMI) — koji drži dionice i neke proizvođače čipova, uključujući Nvidia (NVDA) — ostvarili su rast od 11% i rast od 3% nakon nekoliko sati na 16,69 dolara.

Do skokova cijena dionica kriptovaluta dolazi uprkos tome što su njihove nagrade za rudarenje Bitcoina prepolovljene na 3,125 BTC po bloku nakon prepolovljenja u subotu, 20. aprila nešto poslije ponoći UTC — 19. aprila u 20:09 u New Yorku.

To se poklapa sa širim dobitkom na američkom tržištu jer su Nasdaq Composite i S&P 500, respektivno, zabilježili skok od 1,1% i 0,8% dan nakon prošlonedeljnog niza gubitaka — što se pripisuje smanjenim tenzijama na Bliskom istoku i novim izvještaje o zaradi od velikih tehnoloških firmi.

Međutim, šef investicija CIBC Private Wealth-a David Donabedian rekao je za Barron's 22. aprila da je tržište smanjeno zbog visokih stopa inflacije, povećanja prinosa na obveznice i špekulacija o očekivanom smanjenju kamatnih stopa Federalnih rezervi.

Dodao je da će skoro polovina najvećih kompanija u zemlji podijeliti svoju zaradu u prvom kvartalu ove sedmice, što bi takođe moglo povećati nestabilnost tržišta.

Cijena Bitcoina je porasla 4,5% na 66.810 dolara od prepolovljenja, prema Cointelegraph Markets Pro. Uoči događaja, komentatori tržišta su predvidjeli mješovite rezultate za cijenu kriptovalute nakon što je došlo do prepolovljenja.

btch2
Cijena Bitcoina u prošloj sedmici sa bijelom vertikalnom linijom koja označava vrijeme njegovog prepolovljenja. Izvor: Cointelegraph Markets Pro

U međuvremenu, kripto berza Coinbase je imala rast od 7% na 225,86 dolara uz blagi rast od 0,8% nakon radnog vremena, kao i softverska firma za kupovinu Bitcoina MicroStrategy (MSTR) – zabeleživši dnevni dobitak od 12,7% koji se produžavao za 2,5% posle radnog vremena na 1,357 dolara.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.