hedera

Šta je Hedera Hashgraph (HBAR)?

Hedera je javna distributivna knjiga i upravljajuća struktura napravljena od nule, da podržava nove i postojeće aplikacije. Programeri koriste HBAR da stvore računarsko povjerenje, prema njihovim aplikacijama, koristeći Hederine mrežne servise.

Hedera je jedinstvena po tome što postiže iste rezultate kao i većina javnih blockchain-a (Bitcoin ili Ethereum), ali na brži i energetski prihvatljiviji način. Ove prednosti se pripisuju njegovom Hashgraph konsenzus algoritmu i sistemu upravljanja na golbalnom nivou, kojim rukovodi Hedera.

Hedera je jedina javna knjiga koja koristi Hashgraph konsenzus, koji je brža i bezbjednija alternativa u odnosu na konsenzusu dokaza o radu (Proof of work). Vrlo efikasno verifikuje transakcije na Hedera mreži, dok istovremeno obezbjeđuje najviši nivo bezbjednosti da spriječi maliciozne napade.

Ovu javnu knjgu čuvaju čvorovi glavne mreže, koje inicijalno pokreće Hedera upravljačko vijeće. Ovo upravljačko vijeće čine – Google, IBM, Boeing, Teutsche Telekom, LG i mnogi drugi. U budućnosti će čvorove glavne mreže moći pokrenuti bilo ko.

Hedera takođe nudi integracije za blockchain programe kao što su Hyperledger Fabric i R3 Corda, koji kombinuju privatnost privatnih mreža sa javnim mrežnim povjerenjem. Povezujući privatne blockchain programe sa Hedera Hashgraph, privatne aplikacije će moći da ponude javno potvrđivanje i decentralizovano redanje transakcija.

Hedera token – HBAR

HBAR je glavni token Hedera mreže i ima fiksnu ponudu od 50 milijardi tokena. Koristi se kao gorivo za plaćanje mrežnih naknada, kao i za plaćanje unutar aplikacija i mikroplaćanja. Takođe se koristi i za zaštitu mreže, jer je Hedera mreža sa dokazom o ulogu (Proof of stake).

Da sumiramo, HBAR se koristi za:
⦁ Da bi se platile usluge korištenja mreže
⦁ Da bi se izvršila plaćanja i mirkoplaćanja
⦁ Da bi se nagradili čvorovi koji obezbjeđuju mrežu

Hashgraph u odnosu na Blockchain

Hashgraph je mehanizam konsenzusa koji pokreće Hedera javnu mrežu i to je ono po čemu se Hedera razlikuje od bilo koje druge javne distributivne knjige.

Hashgraph konsenzus je DAG (direct acyclic graph) napravljen 2015. godine od strane doktora Leemon Baird. Nekoliko mjeseci kasnije, dr Baird i njegov dugogodišnji prijatelj i poslovni saradnik Mance Harmon (iz kompanije Swirlds Inc.) razvili su dokaz o konceptu (proof of concept) da bi komenrcijalizovali hashgraph za privatne implementacije. Njihova vizija na duge staze je da iskoriste hashgraph da omoguće u potpunosti decentralizovane, frze, poštene i sigurne javne knjige koje bi postale mainstream i koje bi služile kao „povjerljivi sloj interneta“ – kasnije poznat kao Hedera Hashgraph.

Hedera nudi bolje performanse nego blockchaini rakozvane prve i druge generacije kao što su Bitcoin i Ethereum. Prema njihovoj veb stranici, transakcija kriptovalute ili usluga Hedera konsezusa, da bi se izvršila u potpunosti traje od 3 – 5 sekundi i košta svega 0.0001 USD (plaća se u HBAR kriptovaluti) i može da dostigne 10 hiljada transakcija u sekundi.

Radi poređenja, procesi VISA bankovnih kartica mogu da podnesu oko 1700 transakcija u sekundi, u prosjeku, iako VISA mreža može da podnese i veći broj transakcija tokom vršnih sati, ukoliko se za tim ukaže potreba. Hedera ispunjava i najzahtjevnije mrežne kapacitete za propusnost transakcija.

TPS – Transactions per second (broj transakcija u sekundi)

hedera-metric

Trejderi mogu prihvatiti zero-confirmation transakcije na Bitcoin mreži. I dok ove transakcije traže svega nekoliko sekundi da bi se propagirale kroz mrežu, ne mogu se u potpunosti izvršiti dok ne prođe 30 – 60 minuta. Imajući brzinu manju od 5 sekundi, za potpuno izvršenje transakcije, Hedera je brža od Bitcoina i Ethereuma zajedno.

Hedera ulaganje

Hedera nema tradicionalni konsenzus mehanizma za ulaganje, kao što to imaju Cardano ili Tezos, gdje mreža direkto nagrađuje ulagače sa novostvorenim tokenima. Umjesto toga, čvorovi za potvrdu sakupljaju procenat od taksi za sve transakcije koje su izvršene u određenom vremenskom periodu.

Budući rast Hedera Hashgraph-a

Hedera je uzbudljiva javna mreža koja obećava da će riješti ograničenja postojećih javnih blockchain-a i njihovih distributivnih knjiga. Postoji već nekoliko desetina kompanija i protokola koji koriste Hedera Hashgraph i koji stvaraju preko 1,4 miliona transakcija dnevno na glavnoj mreži. Sa ovim brojem transakcija Hedera je superiornija od Ethereum blockchain-a. Upotreba Hedere se širi preko raznih industrijskih sektora, uključujući i lanac nabavke, medicinsku njegu, plaćanja itd. Postoji mnogo izgrađenih uzbudljivih projekata, i nova partnerstva se stalno objavljuju. Nedavno su objavili partnerstvo sa NASA-om.

hbar

Kako kupiti HBAR

HBAR kriptovaluta je dostupna za Exodus novčanik. Postoji verzija novčanika za desktop kao i za Android/iOS uređaje. Exodus je integrisan na Hedera mrežu, nudeći mogućnost pravljenja novog Hedera naloga za samo nekoliko sekundi, bez potrebe za KYC procedurom i periodom čekanja za potvrđivanja identiteta. Takođe omogućava korisnicima postojećih Hedera računa, da se prebace na Exodus putem privatnog ključa ili pisane fraze. Možete direktno iz novčanika kupovati HBAR kriptovalutu.

HBAR takođe možete kupiti i na sledećim kritpo berzama – Binance, Gate.io, KuCoin, Huobi Global, Bitstamp.

 

Upozorenje

Na samom kraju morate imati na umu da je ulaganje u kriptovalute i druge početne ponude kovanica („ICO“ – Initial Coin Offer) jako rizično i špekulativno, pa ovaj tekst nije preporuka vlasnika stranice kripto.ba ili pisca ovog teksta, da ulažu u kriptovalute ili druge ICO. Pošto je situacija svakog pojedinca jedinstvena, prije donošenja bilo kakve finansijske odluke, uvijek trebate konsultovati kvalifikovanog stručnjaka za ulaganja. Kripto.ba ne daje nikakve garancije u pogledu tačnosti ili pravovremenosti ovdje sadržanih informacija.